Devlet Bakanı Ve Başmüzakereci Bağış: 'Paketi Okuyun, Ondan Sonra Da Vicdanınızı Dinleyin'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''12 Eylül'de sandığa gitmeden önce anayasa değişiklik paketini okuyun, ondan sonra da vicdanınızı dinleyin'' dedi.

Bakan Bağış, Yıldız Parkı Çadır Köşkü'nde AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığınca verilen iftarda yaptığı konuşmada, Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dimitris L. Avramopoulos'u iftarın onur konuşmacısı olarak davet ettiklerini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Avramopoulos'un 1995 yılından beri dost olduklarını belirten Bağış, bu dostluğun 1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos depreminde ilk meyvesini verdiğini, Avramopoulos'un Atina belediyesinin desteğini İstanbul'a
gönderdiğini, aynı yıl Atina'da meydana gelen depremde de Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imkanlarını seferber ettiğini anlattı.
Türkiye'de birçok şeyin değiştiğine dikkat çeken Bağış, ''Türkiye'de çok şey değişiyor. 12 Eylül günü sandığa gittiğimizde, yeni bir muhtar, yeni bir belediye başkanı veya iktidar partisi seçmeyeceğiz daha demokratik, daha özgür bir ülkede yaşayıp yaşamamakla ilgili tercihimizi belirleyeceğiz. 12 Eylül bizim tarihimizde önemli bir gündür. İsmet İnönü'nün Ankara Anlaşması'nı imzaladığı tarihtir. 12 Eylül 1980 ise Türkiye'de demokrasinin durduğu, hayatların karartıldığı dönemin tarihidir. Ama 12 Eylül
2010, bütün 12 Eylül'lerin üzerine çıkacak, demokratik süreçteki bir dönüm noktası olacak. 12 Eylül günü pozitif ayrımcılığı garanti altına alıyoruz. 12 Eylül günü, bu ülkenin en büyük ayıplarından biri olan fişlemeye son vereceğiz. 12 Eylül günü vereceğimiz 'evet' oylarıyla, kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkına kavuşmasını sağlayacağız. O gün, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulması için gerekli anayasal değişikliği gerçekleştireceğiz. Kamu Denetçiliği Kurumu aslında Osmanlı'nın başkadılık olarak
uyguladığı, Avrupalı siyasetçilerin de kendi ülkelerinde beğenerek uyguladıkları adına ombudsmanlık denilen sistemdir bu. Bir taraftan Avrupa Birliği sürecinde ilerlerken öte yandan da kendi aslımıza dönüyoruz. Bu ülkede ilk defa, Yüksek Askeri Şura kararlarının yargıya götürülebilmesinin, yargıdan ihraç edilen hakimler ve savcıların aldıkları disiplin suçlarını yine mahkemelere taşıyabilmesinin önünün açacağız. 12 Eylül günü Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılabilmesini gerçekleştirecek madde
değişikliğini kabul edeceğiz. Türkiye'deki 11 bin hakim ve savcımızın sorunlarıyla ilgilenen Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısını 7'den 22'ye çıkararak, orada çok daha etkin bir performans ortaya koymalarını sağlayacağız'' diye konuştu.
"Hayır" kampanyası başlatan muhalefete yüklenen Bağış, ''Bu pakete 'hayır' kampanyası yapan muhalefet liderlerimizin, paketin içeriğine girmemesi, paketin içeriğiyle ilgili argümanlarının olmayışındandır'' dedi.
Bakan Bağış, ''17 Eylül günü AB Sürecinde Reformları İzleme Grubu olarak İçişleri Bakanı Beşit Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte bir karar aldık. O gün, düzenlenecek olan Reform İzleme Grubu toplantısı öncesinde bu ülkenin demokratik standartlarına çok büyük emek vermiş iki rahmetli başbakanımızı ziyaret etmeye karar verdik. Önce Sayın Menderes'in sonra Sayın Özal'ın kabinelerini ziyaret edeceğiz. Türkiye'nin AB sürecinde 12 Eylül 2010 tarihi bir dönüm
noktası olacaktır. 12 Eylül sandığa gitmeden önce Anayasa değişiklik paketini okuyun, ondan sonra da vicdanınızı dinleyin. Ne 'evet' ne 'hayır' oyunu birilerinin hatırı için değil, kendi vicdanınızın size söylediğini yaparak kullanın'' şeklinde konuştu.
Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dimitris L. Avramopoulos da, Türkiye'nin şu anda çok önemli bir yolda bulunduğunu ve önemli kararlar almak durumunda olduğunu, Türk halkının alacağı kararların Türkiye'yi Avrupa yolunda ilerleteceğini ifade etti. Yunanistan'ın da bu aşamalardan geçtiğini hatırlatan Avramopoulos, ''Bizim için de o zamanlar karar verme zamanlarıydı. Çok çalıştığımızı hatırlıyorum eminim siz de aynı şekilde bu süreci başarıyla geçeceksiniz'' dedi.
''İki ülkemizin yakınlaşması için çabalar sürüyor" diyen Avramopoulos, "1995 yılında Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştığımda biliyordum bu kadar başarılı biri olacağını. Dostluk yolunda devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum, halklarımız bunu başaracaktır'' şeklinde konuştu.
Avramopoulos, iki toplum arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İftar yemeğine, Musevi Cemaati Lideri Hahambaşı İshak Haleva, Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto'nun yanı sıra çeşitli ülkelerin başkonsolosları, partililer ve davetliler katıldı.