GTB Başkanı Çelik: Buğday fiyatlarındaki artış, rekolte azlığından kaynaklanıyor
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, rekolte azlığı nedeniyle son haftalarda buğday fiyatlarında dalgalanma yaşandığını söyled
Çelik, yaptığı açıklamada, buğdayda son zamanlarda fiyat artışı gerçekleştiğini belirterek, "Borsamızda ağustos ayının ilk haftası için sert buğday en düşük 0,620 TL den işlem görürken, ağustos ayının ikinci haftasında 0,700 TL'ye kadar çıktı. Ağustos ayının üçünü haftasında biraz gevşeme göstererek en çok 0,670 TL'den işlem görmüştür." dedi.
Yumuşak buğdayın ağustos ayının ilk haftasında en düşük 0,500 TL'den işlem görürken ağustos ayının ikinci haftasında 0,620 TL'ye kadar çıktığını söyleyen Çelik, ağustos ayının üçüncü haftasında ise en çok 0,600 TL'den işlem gördüğünü dile getirdi.
Aşırı fiyat dalgalanmasının nedenini Uluslararası Hububat Konseyi'nin 29 Temmuz 2010 tarihinde yayınladığı rapora göre açıklayan Çelik, şöyle devam etti: "2009–2010 sezonunda 677 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği tahmin edilen dünya buğday üretiminin Temmuz 2010-Haziran 2011 döneminde 651 milyon ton civarında olacağı öngörülmektedir. Kuru hava koşulları ve yüksek sıcaklıların uzayan periyodunun Rusya, Kazakistan, Ukrayna'nın bazı bölgeleri ve AB'nin kuzeybatı bölgelerinde verim beklentilerini önemli derecede azalttı. Yağışlı hava koşulları ve sellerin Kanada ve Avrupa'nın güneydoğu bölgelerinde ürün için zararlı oldu. Nitekim Rusya kendi iç tüketimine yetmeyeceğini düşünerek buğday ihracatını yasaklamıştır. Aynı zamanda dünya buğday tüketim miktarının devamlı artışı sürmektedir. Türkiye 2008 yılında ortalama 2,1 milyon ton civarında buğdayı Rusya'dan ithal etmiştir. Türkiye'nin yıllık ortalama buğday rekoltesi 18 milyon tondur."
Rusya'nın buğday ihracatını yasaklamasının ardından Türkiye'de oluşacak buğday açığının kapatılmasının zor görüldüğüne dikkat çeken Çelik, "Ülkemizde de aşırı yağışlar nedeniyle özellikle GAP bölgesinde üretilen buğdaylarda 'pas' hastalığı görülmektedir. Bu durumdan ötürü yüzde 30 oranında rekoltenin düşmesi söz konusudur. Bazı çevrelerin bu durumu fırsat bilerek fiyatlar üzerinde oynadığı açıkça görülmektedir." ifadelerini kullandı.
Çelik, dünya genelinde buğday üretiminin düşmeye devam etmesi halinde fiyatların yavaş yavaşta olsa artacağını sözlerine ekledi.