Hanefi Bostan: 'Hükümetten Refah Payı İstiyoruz'

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Türkiye Kamu-Sen olarak, hükümetten memurlara yüzde 2 refah payı verilmesini talep ediyoruz. Refah payı, toplu görüşmelerin başladığı 2002'den bu yana uygulansaydı ortalama memur maaşı 239.37 lira fazla olacaktı" dedi.
Yazılı açıklama yapan Bostan, Türkiye Kamu-Sen olarak hükümete sundnukları toplu görüşme talep raporunda, refah payı uygulamasına özel bir yer ayırdıklarını söyledi. Bostan, "Raporda, ücretlerin reel olarak yükselmesi ve ülke içinde adil bir gelir dağılımı sağlanabilmesi için, çalışanların maaşlarına enflasyon oranlarının üzerinde bir miktar daha artış yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladık. Milli gelirlerin büyüklüğü kadar, gelirin dağılımı da hayati önem taşımaktadır. Sosyal politika uygulamaları,
maliye ve para politikalarının, ücret ve vergi sistemleri, milli gelirin adil bir şekilde paylaşılması ve ülkedeki en zenginle-en yoksul arasındaki gelir farkının kabul edilebilir bir noktaya gelmesi için kullanılabilinirse bir anlam ifade eder. Yalnızca son 8 yılda vazgeçilen refah payı uygulaması nedeniyle en düşük dereceli memur maaşı olması gerekenden 182 lira, ortalama memur maaşı ise 239 lira daha düşük kalmıştır" dedi.
Gelir dağılımında adalet sağlamanın yolunun, çalışanlara refah payı ödemesi yapılmasından geçtiğini ifade eden Bostan, "Avrupa Birliği ülkelerinin bir çoğunda uygulandığı gibi kamu görevlilerine her yıl için yapılan maaş artışlarının üzerine ek olarak yüzde 2 oranında refah payı ödenmelidir" açıklamasında bulundu.