Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz Ermenistan sınırında
Kars'ta gezi ve incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Vekili Muhammed Lütfi Kotan ve müsteşarlarla birlikte Türkiye-Ermenistan sınır
Ani Harabelerinin rehberi Cengiz Kara'dan bilgi alan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ani harabelerinin çok muhteşem bir yer olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Çok etkileyici bir yer. İpek yolunun üzerinde birçok medeniyetin gelip geçtiği bir yer. Taş işlemeciliğinin son derece gelişmiş olduğu medeniyetin gelişmiş olduğu bir alan. Kars ve Türkiye'miz için turizm açısından da büyük bir potansiyel. İnşallah buralar orijinal haline yakın bir şekilde restore edilir." diye konuştu.
Ani harabelerinin çevresinde de çok ciddi bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu da ifade eden Yılmaz, "Özellikle hizmetlerin gelişmesi lazım. Buraya gelen turistlerin çeşitli şeyler görmesi lazım. Destekleyici hizmetlerde olursa burası ciddi bir turizm alanı olabilir ve gelir getirici bir alan olur. Gelirken gördük çok güzel bir yolumuz yapılmış. Ama işte bu tamamlayıcı yatırımlarla buranın gelişmesi lazım. Sultan Alparslan'ın Anadolu'ya ilk girdiği nokta. Buraların kıymetini bilmek lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığımız hem de kalkınma ajansımız bu konularla yakından ilgilenir." şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin "Ermenistan'a buradan 8-10 saate gidiliyor" demesi üzerine Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
"İnşallah Azeri kardeşlerimizin de içinde olacağı, onların da dahil olduğu bir bölgesel barış ve huzur içinde bu kapılar (Alican ile Doğu Sınır Kapısı) bir gün açılır. Her iki tarafında aslında lehine. Hem bizim lehimize hem Ermenistan'ın lehine. Fakat biliyorsunuz neler yaşandığını. Bugün Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sıkıntıları da biliyorsunuz. Birgün bunlarda aşılacaktır inşallah. Bu bölgede bütün ülkelerin daha fazla müreffeh olduğu, daha özgür, daha rahat hareket edebildiği bir ortamda oluşacaktır inşallah. Ama bunun için daha atılması gereken adımlar var şüphesiz."
Yılmaz, Ani harabelerinin çıkışındaki Ocaklı köylüleriyle de bir süre sohbet ederek sıkıntılarını dinledi.
Organize Sanayi Bölgesi'ne de giderek esnafların sorunlarını dinleyen Bakan Yılmaz ile esnaflar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Sanayinin öncelikli sorununun su ve yol mu yoksa sosyal tesisler içinde yer alan sağlık ocağı, PTT şubesi, banka şubesi mi olduğu üzerine bir hayli tartışma yaşandı. Çok mağdur olduklarını belirten sanayi esnafı aynı zamanda da 2012 yılına kadar uzatılan fakat 49 ili içine alan 5084 sayılı teşvik kanunun sadece doğu illerine uygulanmasını istedi. Bakan Yılmaz, sorunların çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek sanayiden ayrıldı.
DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerine geçen Bakan Yılmaz, burada Vali Vekili Muhammed Lütfi Kotan, AK Parti Milletvekili Zeki Karabayır, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven ve daire müdürleriyle iftar yemeğine katıldı.