Emekli Başsavcı Petek: Ahmet, Mehmet'e uygulanan hukuk, askere de siyasetçiye de uygulansın

Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı emekli Başsavcı Reşat Petek, Manisalı Hasan'a, Ahmet'e, Mehmet'e uygulanan hukukun asker için de siyasetçi için d

Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı emekli Başsavcı Reşat Petek, Manisalı Hasan'a, Ahmet'e, Mehmet'e uygulanan hukukun asker için de siyasetçi için de uygulanmasını istedi. Petek, "Yargıtay HSYK'yı, HSYK Yargıtay'ı seçiyor. Buraya milletin iradesi girmek istediği zaman yargıyı siyasallaştırmak istiyorlar deniliyor." dedi.

Sivil Dayanışma Platformu'nca Manisa çok amaçlı kapalı spor salonunda bir sivil anayasa konuli bir konferans düzenlendi. Konferansta SDP Başkanı Ayhan Ogan, Taraf gazetesinden Ronnie Margulies, Emekli başsavcı ve Hukukçular Derneği Başkan Vekili Reşat Petek, Genç Siviller Derneği Başkanı Neslihan Demir, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Bektir Berat Özipek ve Avrupa Araştırma Vakfı Başkanı Murat Yaşa katıldı.

Emekli Başsavcı ve Hukukçular Derneği Reşat Petek, istediklerinin hukukun Manisalı Hasan'a, Ahmet'e, Mehmet'e nasıl uygulanıyorsa asker için de siyasetçi için de uygulanması olduğunu belirtti. Petek, "Saldıray Berk'ler de hukukla yargılansın. Hukuku uygulamaya çalıştığımız zamanlarda dağlar gibi engeller çıkarıldı. 1980'de çuvallarla önümüze gelen davalar vardı, 28 Şubat'ta dine yapılan saldırılara bugün dur dememiz gereken gündür. Buna dur demeyelim de ne diyelim." diye konuştu. Anayasa değişiklik paketinin neler getirdiğini de anlatan Petek, anayasal kurumların hukuku keyfi uyguladıklarını öne sürdü. Bu keyfi uygulamalara dur demek için güçlü bir evet denilmesi gerektiğini savunan Petek, şunları söyledi:

"Yargıtay HSYK'yı HSYK Yargıtay'ı seçiyor. Oh ne ala. Buraya milletin iradesi girmek istediği zaman yargıyı siyasallaştırmak istiyorlar deniliyor. Alakası yok. Bu değişiklik adalet için uygun değil midir? Bana sorarsanız güçlü bir evet dememiz gerekiyor. Evet ile yargı bağımsızlığı sağlanacaktır. Bu anayasayla hukuksuzluk yapan herkes yargılanabilecektir. Memurlara toplu sözleşme hakkı, şehit yakınlarına, insanlar artık hakkını insan hakları mahkemesine değil anayasa mahkemesinde arayacak. Sadece CHP değil, halk d anayasa mahkemesine gidebilecek artık. Daha iyi bir anayasa için kapı aralanıyor. 1960 darbesinden sonra Yassıada mahkemesinde bu ülke bir başbakanını ve iki bakanını idam etti. Darbeci utanmazlar bunun kefen parasını da ailesinden aldı."

Genç Siviller Derneği Başkanı Neslihan Demir de her kötünün bir sonu olduğunu belirterek, sonunda bu noktaya gelindiğini söyledi. Demir, "Artık liberaller, solcular, dindarlar, aleviler, Sünniler hep berber birlikte yürüyebiliyor birlikte mücadele edebiliyoruz." diye konuştu.

MASİAD Başkanı Ömer Yerkazan da 12 Eylül anayasasının bir an önce değiştirilmesi için sandıkları beklediklerini ifade etti.

Konferansta İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Yard. Doç Dr. Bekir Berat Özipek, AK Parti Manisa İl Başkanı Abdurrahim Aslan, İlçe Başkanı İsmail Önal, İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, Memur Sen başkanı Abdulnasır Şimşek ile çok sayıda dinleyici katıldı.