Azap'ta bir gün önce varlar, bir gün sonra yoklar

Birçok su kuşuna ev sahipliği yapan ve beslenme alanı olarak hizmet eden Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü'ne bir gün önce gelen

Birçok su kuşuna ev sahipliği yapan ve beslenme alanı olarak hizmet eden Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü'ne bir gün önce gelen kuşların bir gün sonra öldüğü belirlendi.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), bir gün önce yaşadıklarını gördükleri kuşların bir gün sonra öldüklerini, bunun sebebinin de göldeki kirlenmeden kaynaklandığını dile getirdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü'nde, 3 gün önce yaptığımız incelemelerde balıkların, yılanların ve su kuşlarının öldüklerini tespit etmiştik. Sudaki zehirlenmeden meydana geldiğini tahmin ettiğimiz ölüm vakalarında, bazı kuşların canlı olduklarını, ancak kaçmadıklarını, düşündüklerini sanmıştık, ancak üç gün sonra yaptığımız ikinci araştırmada o düşünen kuşların öldüğünü gördük. En çok ölen kuşların, yöre halkının karameke dediği sakarmekeler olduğunu belirledik. Sakarmekeler daha çok dalarak ot, yosun ve dipteki canlılardan yediklerinden, en fazla etkilenen kuş olmuşlar.

Ölen kuşların su yüzeyinde hemen kurtlandıklarını ve kurtlar kuşların etlerini yedikten sonra, kemiklerinin su içene gömüldüklerini tespit ettik. Tüm bu canlıların ölüm nedenini, suyun rengi açıklıyordu. Kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerde, balık ölümlerinin sayısı oldukça fazlaydı." dedi.

Öte yandan yapılan araştırmalar sırasında uçamadığını ve hareketlerinde bir yavaşlama olduğunu gördükleri tepeli pelikanı tekneye alan dernek üyeleri, yaptıkları incelemelerde hiçbir yarasının olmadığını, büyük ihtimalle zehirli balıklardan yediği ve rahatsızlandığı belirlendi. Veteriner üyeleriyle kontak kurarak, tedavisi yapıldıktan sonra pelikana balık yedirildi.

Dernek yetkilileri, "Tepeli pelikan kontrol altında tutulması ve yaban hayvanlarından korunması için özel kafesli bir bölümde bir süre zorunlu misafir olacak ve daha sonra yine doğal yaşam alanına bırakılarak özgürlüğüne kavuşacak." diye konuştu.