Kadınlar demokrasi ve özgürlük için 'evet' diyecek

Bursalı kadınlar, 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasında 'evet' diyecek. Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Bursa Kadın Platfor

Bursalı kadınlar, 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasında 'evet' diyecek. Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Bursa Kadın Platformu ile Sivil Dayanışma Platformu (SDP) ortaklaşa 'Adalet ve Özgürlük İçin Güçlü Bir Evet' buluşması gerçekleştirdi.

Bursa Kadın Buluşması programına konuşmacı olarak, Gazeteci yazar Ayşe Böhürler, Emekli Başsavcı Avukat Reşat Petek, SDP Başkanı Ayhan Ogan, Adaleti Savunanlar Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Çelenk, 70 milyon adım temsilcisi Arife Köse ve Genç Sivillerden Fatmagül Matur katıldı.

İki sivil toplum kuruluşu tarafından ortaklaşa, 'Bursa Kadın Buluşması' adı altında Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen kadın buluşmasında özgürlük ve demokrasiye vurgu yapıldı. Programda Bursalı kadınlara referandum ve anayasa değişikliğinin önemi anlatılırken, 'evet' veya 'hayır'ın ne getireceği üzerinde duruldu.

Bu kapsamda 16 ilde düzenlenen etkinliklerle referandum konusunda halkı bilgilendirdiklerini açıklayan SDP Başkanı Ayhan Ogan, 17. programı Bursa Kadın Platformu ile ortaklaşa gerçekleştirdiklerini aktardı. Sivil Dayanışma Platformu'nun Türkiye genelinde 403 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulduğu anlatan Ayhan Ogan, şunları söyledi: "Bizim amacımız Türkiye'nin demokratikleşme çabasına sivil inisiyatif olarak katkı sağlayabilmek. Hedefimiz, sivil demokratik katılımcı bir anayasanın yapılabilmesi için bir kamuoyu çalışması yapmak. Önümüzde bir anayasa değişiklik paketi var. Bu paket bizim geleceğimiz ve milletimiz için çok önemli bir demokratikleşme kazancı inancındayız ve bunun için güçlü bir evet kampanyası başlattık. Bu gün de Bursalı hanımlarla evet diyeceğiz. Biz burada darbelere, hukuksuzluğa ve ayrımcılığa karşı bir oluşum ve toplumsal mutabakatı temsil ediyoruz."

Genç Sivillerden Fatmagül Matur da ülkenin demokratikleşmesi, insan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü için anayasa değişikliğine 'Yetmez ama evet' dediklerini vurgulayarak, "Biz özgürlük konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 12 Eylülde de evet çıkacağını umuyoruz. Eğer 12 Eylülde evet çıkarsa çalışmalarımız bitmeyecek. Çünkü özgürlük ve hukukun üstünlüğü için bu değişiklik yeterli değil. Bu nedenle özgürlüklerini artması için 13 Eylülden sonra ise daha fazlası için çalışmalara koyulacağız." şeklinde konuştu.

Referanduma hayır diyenlerin ciddi bir dayanağının olmadığına dikkat çeken Fatmagül Matur, şöyle konuştu: "Hayır diyen insanlardan maddelerin içeriği ile ilgili bir eleştiri duymuş değilim. Bir tek sendikacılar şunu söylüyorlar 'memura toplu sözleşme hakkı geliyor, ama grev hakkı gelmiyor'. Ben de diyorum ki; 'toplu sözleşme hakkı geliyor, buna evet deyin 13 Eylül'den sonra ise grev için birlikte çalışalım."