Toplu Görüşmelerin 2'nci Turu Tamamlandı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurların toplu sözleşmeyi hak ettiğini belirterek, hükümetle birlikte, memurun hak ettiği bu kazanıma kavuşması için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurların toplu sözleşmeyi hak ettiğini belirterek, hükümetle birlikte, memurun hak ettiği bu kazanıma kavuşması için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu.
Toplu görüşmelerin 2'nci turu sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bugünkü oturumun sona erdiğini, mali ve sosyal haklar komisyonu ile çalışma hayatına ilişkin kurulan komisyonun yarından itibaren çalışmalarına başlayacağını bildirdi. Referandumun bazı kişilerde ciddi bir memnuniyet oluştururken, bazılarında da korku yarattığını savunan Gündoğdu, "Bu sürecin en önemli yanı bir turnusol kağıdı görevi görmesidir"
dedi.
Referanduma bağlı olmaksızın bu ülkenin çalışanlarının toplu sözleşmeyi hak ettiğini vurgulayan Gündoğdu, hem Abant Çalıştayı, hem Avrupa sosyal şartlarının 5 ve 6. maddelerine konu olan çekincelerin kaldırılması, hem de toplu sözleşmeye geçişin bunu gerektirdiğini anlattı. Memur-Sen olarak, afaki bazı rakamlar vererek toplantıyı terk etmeyeceklerini vurgulayan Gündoğdu, sadece toplu sözleşme isteyen ve teklifte bulunmayan bir yaklaşık tarzını doğru bulmadıklarını söyledi. Bu seneyi, bu mevzuatta son
toplu görüşme olarak değerlendirme kararlılığında olduklarını belirten Gündoğdu, "Fiili olarak toplu sözleşme imzalamak istiyoruz. Hükümete çağrımız memur toplu sözleşmeyi hak ediyor. Hak ettiği bu kazanıma kavuşması için elimizden geleni yapalım. Bu sene memuru memnun edecek sonucu nasıl alabiliriz onun üzerinde çalışalım" dedi.
Gündoğdu, hükümetin, 2 buçuk milyon memura mali bütçenin ne kadarını ayrıldığını da açıklamasını istedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, KESK'in 'toplu sözleşmenin referandumdan sonra yapılması' talebinin kabul edilmemesiyle ilgili, "Yanlış hesap Bağdat'tan dönmüştür" dedi. Toplu sözleşme yapmanın önündeki tek engelin siyasi irade olduğu görüşünü yineleyen Akyıldız, siyasi iradenin, 'anayasa değişikliği yapmak suretiyle toplu sözleşme statüsüne geçeceğiz' ifadesini kullanmasının gerçekleri yansıtmadığını savundu. 4688 sayılı kanunun Toplu sözleşme yapma imkanı vermediğini, bunun
değiştirilebileceğini kaydeden Akyıldız, ancak siyasi iradeden böyle bir gayret görmediklerini söyledi.
Görüşmelerin yalnızca 24 ve 28 Ağustos tarihlerinde yapılacak olmasına da tepki gösteren Akyıldız, "Biz bu 15 günlük sürenin böyle 2-3 güne sığdırılarak geçiştirilmesi konusunu hoş karşılamıyoruz. Bu süreç bizim için önemli. Gündemin daraltılmasını ve 1-2 güne sıkıştırılmasını kabul etmiyoruz. Siyasi irade bu süreci geçiştirmek istemektedir" diye konuştu.
Akyıldız, bir gazetecinin, toplu sözleşmenin referandum sonrasına ertelenmemesiyle ilgili sorusu üzerine, "Kamu çalışanlarının eli şu anda ileri bir tarihe atılmasından çok daha güçlüdür" karşılığını verdi.