Toplu görüşmelerde 2. tur, 'toplu sözleşme' gündemiyle başladı

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 2. turu toplu sözleşme gündemiyle başladı. Memur-Sen ve KESK toplu sözleşmenin 12 Eylül re

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 2. turu toplu sözleşme gündemiyle başladı. Memur-Sen ve KESK toplu sözleşmenin 12 Eylül referandumu sonrasına bırakılabileceği görüşünde birleşti. Kamu Sen ise bu kararın kamu çalışanlarını baskı altına alacağını kaydederek, yapılacaksa bugün toplu sözleşme yapılmasını istedi.

Kamu İşveren Kurulu adına Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında yapılan pazarlıklarda 2. tur görüşmelere geçildi. Başbakanlık merkez binada yapılan toplantı öncesinde konfederasyon başkanları açıklamalarda bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme taleplerini yeniledi. Önlerinde üç seçenek bulunduğunu kaydeden Gündoğdu, toplu sözleşmenin referandum sonrası ya da şu anda yapılmasını istediklerini ifade etti. Bu ikisi olmazsa 8 yıldır yapıldığı gibi toplu görüşmelere geçilmesini talep eden Gündoğdu, "Son toplu görüşmelerde olduğu gibi enflasyonun bile altında olan yüzde 2,5 artı 2,5 gibi bir rakamı asla kabul etmeyiz." dedi.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Gündoğdu, tayini çıkan memurların referandumda oy kullanabilmesi için bugün Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracaklarını belirtti. YSK'nın bazı kararları anlık aldığını vurgulayan Gündoğdu, "YSK bütün vatandaşların sandığa gitmesini sağlamaladır." cevabını verdi.

KAMU SEN: TOPLU GÖRÜŞMELERİ ERTELEMENİN ANLAMI YOK

Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise şu ana kadar memurun mali ve sosyal haklarıyla ilgili hiçbir konuyu masaya yatıramadıklarını dile getirdi. Toplu görüşmenin ertelenmesini kabul etmeyeceklerini aktaran Akyıldız, toplu sözleşme için zeminin müsait olduğunu, yapılacak tek şeyin Anayasa'nın 90. maddesi gereği toplu sözleşme yapmak olduğunu vurguladı. Toplu görüşmelerin 12 Eylül sonrasına ertelenmesinin hiçbir anlamı olmadığını savunan Akyıldız, ertelemenin yerine taleplerini ortaya koyacaklarını belirtti.

Toplu sözleşmenin referandum sonrasına bırakılmasını teklif eden KESK Başkanı Sami Evren de "Toplu sözleşme yapma önerimizin ne kadar ciddiye alınıp alınmadığını öğreneceğiz. Referandum sonucuna bağlı kalmaksızın ister evet çıksın ister hayır çıksın toplu sözleşmenin sonbaharda yapılmasını istedik. Reel kayıplar için 300 lira talep ediyoruz." dedi. Bu taleplerinin Anayasa tartışmalarında iktidara destek olma amacı taşımadığını kaydeden Evren, toplu sözleşmenin mutabakat altına alınmaması durumunda görüşmenin bir anlamı bulunmadığını vurguladı.