İtalya'nın gladyatöründen mektuplu veda

         Bugün hayata veda eden Cossiga'nın, ölümünden sonra teslim edilmek üzere Cumhurbaşkanı G...


         Bugün hayata veda eden Cossiga'nın, ölümünden sonra teslim edilmek üzere Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Silvio Berlusconi, Senato Başkanı Renato Schifani ve Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini'yi hitaben birer mektup kaleme almış olduğu açıklandı. Mektupların içeriği konusunda, henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.
         Cossiga'nın 82 yaşında vefat etmesi, İtalya'da özellikle sağ kesimi yasa boğdu. Vatikan'ın resmi yayın organı L'Osservatore Romano'nun yarınki manşetini Cossiga'ya ayıracağı açıklanırken, Başbakan Berlusconi konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Çok sevdiğim, çok değerli, çok cömert bir dostu yitirmenin hüznünü yaşıyorum. Onun sevgisini, zekasını, mizah yeteneğini ve desteğini hep özlemle arayacağım. Evlatlarının yanında olduğumu belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.
         Hristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği milletvekili olan ve Cossiga'yı yıllardır tanıyan Enzo Carra, eski cumhurbaşkanının karanlık olaylar dahil olmak üzere pek çok sırrı beraberinde götürdüğüne ilişkin yaygın kanaatle ilgili olarak, "Francesco Cossiga'nın beraberinde götürdüğü sırlar varsa, bunun esas itibarıyla onun yıllarca süren siyasi ve kurumsal kariyerinden kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.
         Carra, Cossiga'nın vefatı sonrasında üst düzey yetkililere teslim edilmesi için kaleme aldığı mektuplar konusunda ise "Mektupların geçmişten ziyade, halihazırdaki durumu konu almasını umuyorum. Cossiga hayatının kimi bölümlerinin tarihe geçmesini istemiş olabilir. Ama şahsen bir tahmin yürütmem gerekirse, üst düzey yetkililere kimi önerilerde ya da şahsi tavsiyeler de bulunmuş olabileceği kanaatindeyim. Yıllarca süren siyasi kariyeri boyunca edindiği, ancak fiiliyata dökemediği çözümleri onlara aktarmış olabilir" diye konuştu.
Â