Hükümet toplu sözleşme talebini reddetti

Hükümet, konfederasyonların "toplu görüşme, toplu sözleşme olsun" önerisini kabul etmedi. KESK karara tepki gösterdi. Masadan kalkarken de, "Sözleşme yapmayı referandumda 'Evet' dememize bağladılar" dedi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın KESK'e yanıtı "Ağzı olan konuşuyor" oldu.

Hükümet, konfederasyonların "toplu görüşme, toplu sözleşme olsun" önerisini kabul etmedi. KESK karara tepki gösterdi. Masadan kalkarken de, "Sözleşme yapmayı referandumda 'Evet' dememize bağladılar" dedi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın KESK'e yanıtı "Ağzı olan konuşuyor" oldu. Hükümet ile pazarlık masasına 2'nci kez otururken üç konfederasyonunda talebi toplu sözleşmeydi.

Ortak talepteki tek fark ise, sözleşmenin farklı zamanlarda yapılmasıydı.

Hükümet, KESK'in gündeme getirdiği ve Memur-Sen'in de destek verdiği "toplu görüşmenin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi" önerisini değerlendirdi.

Ama daha o değerlendirme gelmeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konfederasyonlara Çorum'dan mesaj verdi.

Erdoğan, "Biz 'Hayır' diyoruz diyorlar. O zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Madem ki toplu sözleşme bu kadar güzel, o zaman niye oyunu vermiyorsun? Yok öyle 25 kuruşa simit" dedi.

Toplantıda ise Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yaptıkları değerlendirmede, müzakerelerin toplu görüşme şeklinde yürütülmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Yazıcı, toplantıda ilk olarak önerinin sahibi KESK Genel Başkanı Sami Evren'i dinlediklerini, Evren'in görüşlerinde "biraz sapma" olduğunu dile getirdi.

"Müzakereleri toplu görüşme şeklinde yürütmemizin daha doğru olacağı, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda da elbette ki toplu sözleşme aşamasına geçileceğini ifade ederek gündemi belirledik" diyen Yazıcı, "KESK'in Genel Başkanı buradaki görüşmelerde, ('Evet' de çıksa 'hayır' da çıksa toplu sözleşme yapalım) dedi. Bu mevzuatla alakalı bir şey. Türkiye bir hukuk devletidir. Elbette ki kamu idareleri, hukuka göre, mevzuata göre sevk ve idare edilir. Haklar onlara göre belirlenir. Onun dışında bir takım ölçütler bulmaya çalıştığınız zaman objektif olmaktan çıkarsınız. Böyle bir şeyin de kabulü mümkün değil. Görüşmeler özetle toplu görüşme yöntemi şeklinde, bugünkü mevzuata göre yürütülecek" şeklinde konuştu.

KESK: "Referandumda 'Evet' şartı öne sürüldü"

Ancak önerinin sahibi KESK, bu gerekçeye tepki gösterdi ve bu yıl da masayı erken terk etti.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün Çorum'da yaptığı konuşmanın Kamu İşveren Kurulu'nu etkilediğini ve KESK'in talebinin kabul edilmediğini söyledi.

Görüşmelerde Kamu İşveren Kurulu adına yapılan konuşmada, Anayasa'ya 'Evet' denmesi durumunda bu taleplerinin gerçekleşeceğini' söylendiğini iddia eden Evren, şunları kaydetti:

"Böyle bir teklif etik değildir. KESK hiçbir siyasi partinin, siyasi iktidarın oylamasına alet olacak bir örgüt değildir. Biz hemen şimdi toplu sözleşme yapılabileceğinin altını çizdiğimiz halde 'Evet' ya da 'Hayır'a bağlı kalmaksızın böyle bir ötelemenin, emekçilerin birliği ve mücadelesi açısından önemli olduğunu söylememize rağmen maalesef Kamu İşveren Kurulu üyesi- sözde tarafsız bir kurul- siyasi parti lideri gibi konuştu.

Tarafsız olmadığını biz biliyorduk ama bu şekilde ifade etmesi yanlıştır. Bunu kendisine de söyledik, uygunsuz bir konuşma olduğunu ifade ettik. Kamu-Sen toplu görüşmelerde ısrarcı oldu. Biz bunu da kabul etmedik, doğru görmedik. Çünkü toplu görüşmelerden 8 yıldır sonuç alınamadığını görüyoruz. Kamu-Sen, Uzlaştırma Kurulu kararının kesin karar olması gerektiğini söyledi.

Bunu da biz doğru görmüyoruz, çünkü Uzlaştırma Kurulu'na irademizi teslim etmeyiz. Sonuçta Sayın Bakan 4688 sayılı yasa çerçevesinde görüşmelere devam edileceğini ifade etti ve toplu görüşme gündemine başlandı."

Bakan Yazıcı: "Ağzı olan konuşur"

KESK'in iddiasına yanıt veren Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bir söz var çok konuşuluyor. Onu söylemek bana yakışır mı, yakışmaz mı bilmiyorum. Ama durumu özetler. Onun için kullanayım. 'Ağzı olan konuşur.' Öyle bir tekerleme var. Çok yanlış, haksız bir değerlendirme.

Zaten KESK Başkanı arkadaşımız geçen yıl da öyleydi, daha önceleri de öyleymiş. Bu sene de öyle. Diyor ki, 'Bu masanın meşruiyeti yok. Yani burada oturup herhangi bir memur hakkını, ekonomik sosyal hakkı müzakere edemezsiniz. Dolayısıyla meşru olmayan bir yerde ben bulunmak istemiyorum. Ben ne diyorsam o gündeme alınsın. O zaman müzakere yapalım.'

Böyle bir mantık olabilir mi? Dolayısıyla çıkışta Başbakanımıza atfen yaptığı değerlendirme de objektif değil, çok subjektif. Hiç uygun olmayan, yakışmayan bir değerlendirme."

Kamu-Sen: "Yanlış hesap Bağdat'tan döndü"

KESK toplantıyı terk ederken Memur-Sen ve Kamu-Sen'e "Birlikte çıkalım" dedi. Ancak onlar görüşmelere devam kararı aldı.

Kamu-Sen'e göre, görüşmeler referandum sonrasına bırakılmayarak büyük yanlıştan dönüldü.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, "Yanlış hesap Bağdat'tan döndü" diye konuştu.

"Toplu sözleşme referandum sonrasında yapılsın" diyen Memur-Sen ise referandumda oyunu bir kez daha açıkladı.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Evet' diyoruz. Referandum bazılarını korkuttu" dedi.

Toplu görüşmeler 24 Ağustos'ta sürecek

Toplu görüşmelerin 3'üncü turu 24 Ağustos Salı, 4'üncü turu ise 28 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Bu görüşmelerde mali ve sosyal talepler konuşulmaya başlanacak.