Antakya'da kültürel miras ayağa kaldırılıyor
Kültürel mirası ayağa kaldırma projesi kapsamında tarihi Antakya evleri restore edilecek. İlk etapta Kurtuluş Caddesi üzerindeki 74 yapı bakımdan geçi
Proje, Habib-i Neccar Camii karşısındaki tarihi bina ile başladı. Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, büyük bir bölümü yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Antakya evlerinin bu durumunun artık tarih olduğunu söyledi.
'Kültürel mirası ayağa kaldırma projesiyle' tarihi Antakya evlerinin turizme kazandırılacağını belirten Başkan Savaş, Kurtuluş Caddesi'nden, Uzun Çarşı Caddesi'ne ve Saydam Caddesi'ne kadar olan bölümde 74 yapı ile 1 tarihi çeşmeyi kapsayan sokak sağlıklaştırma projesinin başladığını söyledi.
Hatay'ın tarihi ve kültürel bağlarına sahip çıkma adına geçen yıl kültür yürüyüşü düzenlendiğini hatırlatan Başkan Savaş, kültürel mirası ayağa kaldırma projesi için, hemen o günden çalışmalara başladıklarını vurguladı.
Bu dev projeyle, Antakyalılara var olan kültür ve medeniyet birikimini benimsettiklerini ve tüm Antakyalıların bu bilinçte olduğunu vurgulayan Başkan Savaş, Antakya'daki tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması ve dünyaya bu güzelliğin paylaştırılması konusunda önemli adımların atıldığını, bu ilk binadan start alan projenin, daha sonra tüm tarihi Antakya evlerine yayılacağını belirtti.
Bunları Antakya için 1 yıl önce hayal etmenin bile zor olduğunu da sözlerine ekleyen Savaş, "Şimdi bunları gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Hepimizin hedefi Hatay'ın, Antakya'nın daha kaliteli, daha yaşanabilir, geleceğe daha umutla bakan bir şehir olması yönündedir. Biz bu işleri yaparken, bazıları yapılan işlerden siyasi olarak rahatsızlık duyabilir. Halkımız bunlara itibar etmemeli, yapılan veya yapılmayan işlere bakmalıdır. Biz günümüzü değil; Antakya'nın geleceğini kurtarmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
