TÜTEV Samsun Şubesi Başkanı Aksoy, 307 bin euroluk projeyi anlattı

Türkiye Teknik Elamanlar Vakfı (TÜTEV ) Samsun Şubesi , AB Hibe Programı'na sundukları 307 bin euroluk Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Mesleki Eğitim

Türkiye Teknik Elamanlar Vakfı (TÜTEV ) Samsun Şubesi , AB Hibe Programı'na sundukları 307 bin euroluk Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Mesleki Eğitim ve Farkındalık Yaratma Projes'nin kabul edilmesinden sonraki ilk ziyaretini SGK Samsun İl Müdürlüğü'ne gerçekleştirdi.

TÜTEV Proje ekibi SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan'ı makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgi verdi. Ziyarette hazır bulunan TÜTEV Samsun Şube Başkanı Dursun Aksoy, Türkiye'deki kayıt dışı istihdamın ulaştığı yüksek oranlara dikkat çekerek, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Başkan Dursun Aksoy, böyle bir projeyi kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdamın önüne geçmek için hazırladıklarını belirterek, bu konudaki en kapsamlı araştırmayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yaptığı Hane Halkı İş Gücü Anketleri (HHİA) ile yaptığını söyledi.

TÜİK'in 2006 HHİA sonuçlarına göre; SSK'ya kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 861 bin, Bağ-Kur'a kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 757 bin ve ücretsiz aile işçisi sayılan 3 milyon 37 bin olmak üzere toplam 10 milyon 655 bin kişinin kayıt dışı çalıştığına dikkat çeken Aksoy, "Kayıt dışı çalışma oranı ülkemiz için yüzde 48 olarak tahmin edilmektedir. Bu oran Samsun da yüzde 65'lere ulaşmış durumdadır. Kayıt dışı olarak çalışanların kayıt altına alınması halinde devletin yaklaşık 17 milyar TL brüt gelir elde edilebileceği değerlendirilmektedir." dedi.

SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan ise kayıt dışı istihdam gibi önemli bir sorunun çözümüne katkı sağlayacak böyle bir projenin hazırlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele için büyük çaba harcadıklarını belirten Çalışkan, projenin hayata geçirilmesinde her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

Ayrıca proje içinde yer alan CNC Operatörü eğitimi ve eğitime katılanların istihdam edilmesine yönelik yapılan çalışmaların, sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını karşılama adına önemli olduğunu söyledi. Çalışkan konu ile ilgili kurum müdürlerinin proje ekibi ile çalışması için gerekli talimatları verdi.

TÜTEV Proje ekibini yaptıkları bu önemli ve büyük proje için tebrik eden Çalışkan, Tütev'e çalışmalarında başarılar diledi. Tütev'in proje adına yaptığı ziyarete ayrı proje koordinatörü Makine Mühendisi Rıdvan Kudu, proje sekreteri Ayhan Uçar'da hazır bulundu.