Sakarya Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi yapıların güvenliği ile ilgili ortak proje üretecek

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından çok katlı yapıların güvenliği il

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından çok katlı yapıların güvenliği ile ilgili bir proje hazırlanacak.

Proje ile Sakarya merkezi ve ilçelerinde, olası bir deprem etkisi altında oluşabilecek hasar durumunun belirlenmesi, bu olası hasarın önlenmesine yönelik çözüm önerilerinin oluşturulması ve uygulanması öngörülüyor.

İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yaptığı açıklamada, projenin adımlarının, yapıların mevcut durumunun belirlenmesi, yapıların risk durumlarına göre sınıflandırılması olduğunu söyledi. Elmas, "Projede çözüm önerileri olarak, yapıların güçlendirilmesi, yapılardan kat azaltılması, yapıların yıkılması, riskli binaların bir bölgede yoğunluk göstermesi durumunda buradaki binaların yıkılarak kentsel dönüşümün uygulanması, uygulama olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Proje ile Sakarya'daki mevcut yapıların depreme karşı güvenli duruma getirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Elmas, şöyle dedi: "Sakarya'daki 1997 yılı öncesi yapıların geneli, Marmara depreminde ciddi seviyelerde zorlanmış olup, yeni depremi 1999 depreminden daha kötü koşullarda karşılayacaktır. Bu yapıların çoğu, teknik açıdan yetersiz ve deprem yönetmeliğine uymayan binalardır. Ayrıca, Sakarya'da deprem periyodu 15-30 yıl olduğundan Sakarya'daki binaların 3 kez depremi yaşama olasılığı bulunmaktadır."

Deprem risk durumları belirlenen her bir yapı için çözüm önerileri sunulacağını kaydeden Elmas "Çözüm önerisi olarak yapıların güçlendirilmesi, yapılardan kat azaltılması, yapıların yıkılması, riskli binaların bir bölgede yoğunluk göstermesi durumunda buradaki binaların yıkılarak kentsel dönüşüm uygulanmasını düşünüyoruz." diye konuştu.

Sakarya'nın yerel zemin şartlarından dolayı, 4 ve daha fazla katlı mevcut yapılarda yapılacak olan güçlendirme olumsuz sonuçlar oluşturabileceği bilgisini veren Elmas, şu uyarılarda bulundu: "Çünkü, Sakarya'daki yapı stokunun temelleri çok yüzeyde (temel derinliği yetersiz) olduğundan yapıların önemli bir bölümü, Marmara depreminde devrilmiştir (Devrilme Momenti etkisi).

Dolayısıyla, Sakarya'daki yapı stoku özellikle 1997 öncesi yapılan mevcut binalar için, 4 ve daha fazla katlı yapılarda kat azaltılması, 3 ve daha az katlı yapılarda güçlendirme çok riskli olanların yıkılması daha uygundur."