Cep'te kara listeyi bir merkez tutsun

Borçlu abonelerin operatör değiştirmesinin önüne geçmek için atılan adımlar hızlanmaya başladı. Ancak bunun iç...

Borçlu abonelerin operatör değiştirmesinin önüne geçmek için atılan adımlar hızlanmaya başladı. Ancak bunun için bankaların arasındaki bilgi paylaşımı gibi bir sistem gerekli. Avea'nın Genel Müdürü Erkan Akdemir böyle bir sistemin oluşturulması halinde destekleyeceklerini söyledi. Operatörlerin abonelik bilgilerini birbirine açması gerektiğini kaydeden Akdemir, "Bankaların yaptığı gibi Türkiye'deki tüm operatörler de abone bilgilerini açsınlar. GSM abonelerinin bilgilerinin yer alacağı 'kredi skorlama merkezi' kurulsun ve bu BTK'da olsun. Bunu diğer operatörler de desteklesin. Biz sadece Avea olarak değil Türk Telekom grubu olarak destekliyoruz" diye konuştu.

ARA BAĞLANTI ÜCRETİ İNSİN
Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir aynı zamanda vatandaşın faturasını hafifleten ara bağlantı ücretlerinde de indirim istedi. Akdemir, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) iki yıldır yaptığı gibi 2011 yılında da ara bağlantı ücretlerinde indirime gitmesi gerektiğini söyledi. Turkcell'in karşı çıktığı ara bağlantıyla ilgili olarak Akdemir, "2011'de ara bağlantı ücretlerinin indirilmesi için BTK'ya teklifte bulunacağız" dedi. Erkan Akdemir, geçen yıl Avea'nın gelirini en çok artıran operatör olduğunu söyledi. Nisan ayında ara bağlantı ücretlerine yönelik yüzde 50'lik indirimle operatörler arasındaki görüşme trafiğinin arttığını bildiren Akdemir, "Ara bağlantı ücretlerinin düşüşüyle bizden diğer operatörlere trafik arttı ama onlardan bize trafik daha çok arttı. Operatörler arası trafiği artması tüketicilere özgürlük getirdi. Bu nedenle ara bağlantı ücretlerindeki indirimi destekliyoruz" diye konuştu. Ara bağlantı indiriminin vergi üzerinde olumsuz etki ettiği söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Akdemir, "BTK'nın yaptığı araştırmaya göre, ara bağlantı ücretlerinin düşmesiyle aramalar arttı, dolayısıyla artan trafikle vergi gelirleri de arttı" dedi.

'BTK asimetrik düzenleme yapsın'
BTK'nın her operatöre aynı düzenlemeyi yapmasının "adaletsizlik" olduğunu dile getiren Akdemir, her operatör için ayrı düzenleme istedi. Akdemir, "BTK'dan en büyük talebimiz asimetrik düzenlemedir. Her operatöre aynı düzenleme yapılmamalı. Aslında düzenleme, hakim, güçlü olan operatör için yapılır. Sektörde birinci sıradaki operatöre yapılan düzenleme ikinci ve üçüncü sıradaki operatörler için yapılamaz. Herkese eşit yapılan uygulama, adil uygulama değildir. Bu çerçeveye uygun düzenleme yapılırsa piyasa orta vadede kendini düzeltecektir" ifadesini kullandı.