BDP'den PKK'ya 'ilk kurşun' kutlaması!

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde BDP'liler, PKK'nın ilk eylem başladığı 15 Ağustos 1984'ü, dün akşam saatlerinde düzenlenen etkinliklerle kutladı. PKK flamaları ve Abdullah Öcalan posterlerinin açıldığı kutlamalarda, PKK'lıların yeraldığı görüntüler, sinevizyonla gösterildi.



Mehmet TÜRK-Adil ÖNAL

DİYARBAKIR-BİNGÖL - PKK’nın 15 Ağustos 1984 tarihinde Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerine düzenlediğ ilk kanlı saldırılar dün akşam bazı kentlerde BDP’lilerin düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı. Diyarbakır’ın Çınar İlçesi, Gazi Mahallesi’nde bulunan BDP ilçe binası önünde düzenlenen kutlamaya, BDP İlçe Başkanı Abdulkadir Doğan, Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Dengiz ile belediye meclis üyeleri, BDP ilçe yöneticileri ve partililer katıldı.

BDP Çınar İlçe binası önünde bir araya gelen kadınlı erkekli grup, PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Kürtçe, ‘15’e tebaxe pirozbe’ (15 Ağustos kutlu olsun), ‘Xweseriya Demokratik slav dıkın’ (Demokratik özerkliğe selam)’ pankartlarının açıldığı kutlamada sık sık, Kürtçe, ‘Yaşasın başkan Apo’, ‘Canla, kanla seninleyiz ey başkan’, ‘Güney, kuzey, doğu, batı, apodur ülkenin başkanı’, ‘Yaşasın demoktratik özerklik’, ‘PKK halktır halk burada’ sloganlarının atıldığı kutlamada, Abdullah Öcalan’ın posterleri ile sözde PKK bayrakları açıldı. Halayların çekildiği kutlamalarda ayrıca, müzik ve havai fişek gösterisi yapılarak konuklara çiğköfte ikram edildi. Ayrıca PKK’lıların silahlı görüntüleri ve eğitimleri sinevizyonla etkinliğe katınlanlara izletildi.

BDP Çınar İlçe Başkanı Abdulkadir Doğan, 15 Ağustos tarihinin Kürtler için bir milat olduğunu önü sürdü. Doğan, “15 Ağustos Kürtler için bir milattır. Bu nedenle 15 Ağustos’u demokratik özerklik ve diriliş ruhuyla selamlıyoruz. Agitlerin, Mazlumların, Hayrilerin geride bıraktıkları mücadele azmi, örnek direnişleri bizlere bırakılan en önemli mirastır. Bu ruhla 15 Ağustos’u kutluyor tüm halkımızın bayramı kutlu olsun diyoruz” dedi.

Gece yarısına devam kutlamalara polis müdahale etmezken, kalabalık grup da olaysız bir şekilde dağıldı.

Bingöl’de BDP’liler gece saat 22.00’da Yeni Mahalle’de toplanarak, müzik eşliğinde halay çekti. Havai fişek gösterisinin ardından, BDP İl Başkanı Halis Yurtesever, yaptığı konuşmada, 12 Eylül Anayasası’nın boykot edilmesini istedi.

Başbakan Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu eliştiren Yurtsever, halkın 12 Eylül’de yapılacak referanduma gitmeyerek boykot etmelerini istedi. Boykotun nedenlerini de anlatan Yurtsever, Kürtlere demokratik özerklik konusu üzerinde durdu. Gece geç saatlere kadar devam kutlamalar sonuna kalabalık gurup, olaysız bir şekilde dağıldı. (dha)