Toplu görüşme maratonu başladı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı sorumluluğunda, Kamu İşveren Kurulu ile Kamu Görevlileri Sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerinin ilk toplant

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı sorumluluğunda, Kamu İşveren Kurulu ile Kamu Görevlileri Sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerinin ilk toplantısı Başbakanlık merkez binada bugün yapılıyor.

Toplantıdan önce konfederasyonlar hükümetten taleplerini açıkladı. Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2011 yılının ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 10'luk artış istediklerini kaydetti. 2012'nin birinci altı ayı sonuna kadar ödenmesi kararlaştırılan ek ödemenin, geçen yıl kriz bahanesi ile rafa kaldırıldığını söyleyen Gündoğdu, "Bu sene yüzde 100 raftan indirilmesini ve en düşüğü 120 TL olmak üzere ek ödeme verilmesini istiyoruz." dedi.

Sendikalı memurların aldığı 10 TL'lik toplu görüşme priminin CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu ile iptal edildiğini kaydeden Gündoğdu, "Üç ayda bir 30 TL olarak geri gelmesinin sözünü Başbakan'dan almıştık. Bunun üç ayda bir en az 60 TL olarak geri gelmesini önemsiyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de eşi çalışmayan ve tek maaş alan 630 bin memur bulunduğunu söyleyen Gündoğdu, eş yardımının 89 TL'den 140 TL'ye çıkarılması için uğraşacaklarını belirtti.

Gündoğdu, sözleşmeliler dahil tüm personele yiyecek yardımının günde en az 2.5 TL, ayda 55 TL olarak verilmesini istedi.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren çalışmanın yüzde 70'ini, mutabakat metninde yer alan konuların oluşturduğunu kaydeden Gündoğdu, "Ama yüzde 30'u bugün getirilen konular. Bunlar ile ilgili de ciddi rahatsızlığımız var." ifadesini kullandı.

KESK: TOPLU SÖZLEŞME YAPMAK İSTİYORUZ

KESK Başkanı Sami Evren, 300 TL'lik seyyanen zam yapılmasını istedi.

Toplu sözleşme yapmak istediklerini belirten Evren, aksi halde bir sonuç alınamayacağını söyledi. Evren, "Çünkü içerideki kurulu masayı görseniz, masada eşit koşullarda oturmuyorsunuz. Sayın Bakan toplantıyı açıyor sonra öneri talep ettiğimiz zaman, öneri getiremiyor." şeklinde konuştu.

Toplu görüşme sürecinin 15 Ağustos'ta başlayacağının önceden belli olduğunu kaydeden Evren, şöyle devam etti: "Bütçe rakamları içinde kamu çalışanlarına öngördüğünüz ücretler neden yok, neden hazırlanmıyorsunuz? Dolayısı ile komisyona havale etme yöntemi geliştirildi. Biz komisyon kurulmasını istemiyoruz. Doğrudan siyasi iktidar ile muhatap olup toplu sözleşme yapmak istiyoruz." dedi.

657'de yapılan değişikliğin kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırdığını ileri süren Evren, bu düzenlemenin geri çekilmesini talep etti. Evren, "KESK için bu kavga nedenidir, mücadele nedenidir, grev nedenidir." dedi.

Memur Sen'in en düşük talepte bulunduğunu söyleyen Evren, "İçeride Memur Sen Genel Başkanı ve Bakan'a soracağız, aralarında önceden bir anlaşma mı var?" diye konuştu.

KAMU SEN: 310 TL'YE DENK GELEN BİR ARTIŞ TALEP EDİYORUZ

Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise 9. defa toplu pazarlık masasına oturulduğunu hatırlatarak, geçmiş 8 dönemde sabrı zorlananın hep kamu çalışanları olduğunu söyledi.

Yıllar önce imzalanan mutabakat metinlerinin bir çoğunun hala hayata geçirilmediğini kaydeden Akyıldız, bu durumun yetkililerin inandırıcılığını kaybetmesine neden olduğunu belirtti. Akyıldız, kamu görevlilerinin geçmiş dönem kayıplarının karşılanması, açlık ve yoksulluk sınırının göz önüne alınması ve çalışanlara refah payı verilmesi ilkelerinden yola çıkarak maaşlara 200 TL seyyanen zam, ayrıca 2011 yılı için yüzde 10 olmak üzere toplamda 310 TL'ye denk gelen bir artış talep ettiklerini dile getirdi.

Akyıldız şöyle devam etti: "Kamu görevlilerimizin tüm mali, sosyal ve hukuki haklarını toplu görüşmelerin son anlarına kadar savunacağız. Toplu görüşme masasında kamu görevlilerini temsil eden kesimin ortak hareket etmesi, bütünlüğü bozacak talep ve davranışlardan kaçınması gerekmektedir. Umuyorum ki bu kimseler siyasi iradeye payanda olma arzusuna kapılmaz, kamu görevlileri ve bizlerle birlikte hareket etmeye karar verirler."