Rus istihbaratı Saakaşvili'yi öldürmekten son anda vazgeçmiş

Rus askeri istihbaratı GRU'nun Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi kaçırmak veya öldürmekten son anda vazgeçtiği iddia edildi. İddialara göre

Rus askeri istihbaratı GRU'nun Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi kaçırmak veya öldürmekten son anda vazgeçtiği iddia edildi. İddialara göre, Moskova ABD ile anlaşarak Saakaşvili'ye son anda dokunmaktan vazgeçmiş. Bunun karşılığında Washington'un da Ukrayna'da Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in iktidara gelmesine yeşil ışık yaktığı illeri sürüldü.

Rus 'Argumentı i Nedeli' gazetesinin haberine göre, Ağustos 2008' deki Rusya-Gürcistan savaşı sırasında GRU ve Rusya Hava Komando Birlikleri'ne ait özel bir ekip, Saakaşvili'yi kaçırmak için operasyon hazırladı. Plana göre Saakaşvili sağ olarak ele geçirilecek, eğer bu başarılmazsa Gürcü lider öldürülecek.Konuyla ilgili Hava Komando Birlikleri Özel Grubu'nda görevli bir subay gazeteye açıklamalarda bulundu.

Rus subay:"GRU ve Hava Komando Birlikleri'nden oluşan özel bir ekip Tiflis yakınlıklarında bulunuyorduk. Saakaşvili'nin ne zaman nerede olduğu bilgisini alıyorduk. Bize verilen görev, ya sağ ele geçirmek yada öldürmekti. Suikastın Rus askerleriyle hiçbir bağlantısının olmadığını kanıtlamak için merkez bizden kanıt bırakmamamızı istiyordu ." dedi.

Haberde Tiflis'in kenar mahallerindeki evlerde kalan Rus askeri istihbarat ajanlarının özel teknolojiyle Gürcü liderinin seyrettiği güzergahı sürekli takip ettiği ifade ediliyor.

Gazetenin iddiasına göre, Moskova Saakaşvili 'ye operasyonu son anda iptal etti. Buna neden ise ABD'nin devreye girmesi oldu. ABD ile gizli anlaşma sağlayan Moskova, Ukrayna'daki seçimde Viktor Yanukoviç'in kazanması karşılığında Saakaşvili'nin canını bağışladı.

Habere göre, Saakaşvili de SSCB döneminde 1989-91 yıllarında Sovyet gizli servisi KGB'ye ait sınır birliğinde mecburi askerlik yapmıştı.