Kerimov, KGAÖ'nün Ermenistan'daki toplantısına katılmıyor

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü(KGAÖ)'nün Ermenistan'daki toplantısına katılmıyor.

Rusya basınında yer al

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü(KGAÖ)'nün Ermenistan'daki toplantısına katılmıyor.

Rusya basınında yer alan haberde, İslam Kerimov'un Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 20-21 Ağustos'ta yapılacak örgüte üye ülkelerinin devlet başkanlarının gayri resmi toplantısına iştirak etmeyeceği belirtildi . Özbekistan'ın KGAÖ'nün Ermenistan zirvesine tamamen katılmayabileceği de dile getiriliyor. Örgütün Moskova'da Mayıs ayında yapılan son toplantısına Özbekistan'ı Başbakan Şavkat Mirziyoyev temsil etmişti.

Erivan zirvesine örgüte üye diğer ülkelerden ise devlet başkanı düzeyinde katılımın olacağının kesinlik kazandığı belirtildi. Zirvede, Rusya'yı Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan'ı Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Tacikistan'ı Devlet Başkanı İmamali Rahman, Kazakistan'ı Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus'u Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve ev sahibi Ermenistan'ı Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan temsil edecek.

Kırgızistan'ın durumunun ağırlıklı görüşüleceği zirvede bu ülkeye yapılacak yardım konusunun da detaylı şekilde masaya yatırılması bekleniyor.

Öte yandan sonbaharda ayrılıkçı bazı terör örgütleri tarafından Kırgızistan'ın güneyinde saldırılar düzenlenebileceği istihbaratı da zirvede taraflarca ele alınacak bir diğer konu olacak. Güvenlik kaynakları, önümüzdeki sonbaharda Tacikistan üzerinden Kırgızistan'a sızması beklenen teröristlerin bölgede saldırılarda bulunabileceği istihbaratının alındığını dile getiriyor.

Temeli 1992'te atılan ve güvenlik amaçlı kurulan KGAÖ'ye Ermenistan, Kazakistan Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan üye. Oluşumla ilgili anlaşma ise tam olarak 1994'de yürürlüğe girdi. Daha sonra Azerbaycan, Gürcistan ve Belarus da bu oluşuma dâhil olmuştu.

1999'da bu yapılanma ile ilgili anlaşma süresinin uzatılması protokolüne imza atmayan Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan bu örgütten ayrılma kararı almıştı. Bu ayrılıktan sona örgüt, Ermenistan, Kazakistan Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Belarus'la yola devam etti. Özbekistan uzun bir ayrılıktan sonra 16 Ağustos 2006'da tekrar bu örgüte üye olmuştu.