Almanya'daki canlanma euro bölgesini de büyüttü

Almanya'nın, nisan-haziranda elde ettiği yüzde 2.2'lik büyüme oranının, ülkenin doğu ve batı kesimlerinin...


Almanya'nın, nisan-haziranda elde ettiği yüzde 2.2'lik büyüme oranının, ülkenin doğu ve batı kesimlerinin 21 yıl önce birleşmesinden bu yana ulaşılan en yüksek oran olduğu açıklandı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'daki bu büyük canlanmanın etkisiyle Euro Bölgesi, yılın ikinci çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans göstererek, bu yılın ilk çeyreğine göre yüzde 1 büyüdü. AB İstatistik Kurumu Eurostat'ın verilerine göre, Euro para birimini kullanan 16 ülkeden oluşan bölgenin, 2009 yılının ikinci çeyreğine göre ise yüzde 1.7 büyüme kaydetti. Büyümenin beklenenden yüksek çıkmasında, Euro'nun değer kaybı ile cazip hale gelen mallardaki ihracat artışının da etkili olduğu belirtildi.

Almanya'nın 2. çeyrek büyüme oranı yüzde 2.2 olarak açıklandı. Bu rakamın Almanya'da 1989 yılından bu yana gerçekleşen en büyük büyüme oranı olduğu vurgulandı.

Almanya Federal İstatistik Dairesi, Gayri Safi Milli Hasıla'nın 2010'un ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.2 oranında arttığını, bunun iki Almanya'nın birleştiği 1989 yılından bu yana bu oranda bir artış kaydedilmediği bildirildi. Almanya ekonomisinin yılın ilk üç ayında yüzde 0.5 büyüdüğü açıklanmıştı. Almanya'da bu yıl için yüzde 4.1 oranında ekonomik büyüme bekleniyor. Ülke ekonomisi 2009 yılında yüzde 4.7 oranında küçüldü.

Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, 2009 yılında son 60 yılın en büyük durgunluğu ile karşı karşıya kalan Almanya'nın bugün "XL büyüme" yaşadığını söyledi. Daha önce bu yıl için yüzde 1.3 oranında büyüme bekleyen Merkel Hükümetinin Ekonomi Bakanı, bu yıl için artım yüzde 2'nin üzerinde büyüme oranının yakalanabileceğini kaydetti.

Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, büyüme konusunda güzel haberlere karşın, hükümetin 80 milyar euroluk tasarruf paketinde kararlılığını koruduğunu vurguladı.

Alman ekonomisine rekor kırdıran büyüme oranlarına en büyük etken, artan ihracat hacmi oldu. Almanya'nın ihracatı mayıs ayında yüzde 7,9; haziran ayında da yüzde 3,8'lik artış gösterdi. İhracatta Çin'den gelen yüksek talep ve özellikle geçtiğimiz yıl kriz döneminde zorluk yaşayan makine sanayiinde görülen canlanma dikkat çekti.

ALMANYA, AVRUPA'YI DA SIRTLADI Alman ekonomisinin gösterdiği yüksek performans, Avrupa Birliği'nin büyüme istatistiklerine de yansıdı. AB, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1'lik büyüme oranını yakaladı.

AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, 16 üyeli Euro Bölgesi ekonomileri bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre, beklentiler dahilinde, yüzde 1 büyüme kaydetti. 27 ülkeli Avrupa Birliği de ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 büyüdü. Geçen yılın ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında ise Euro Bölgesi ve AB'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası yüzde 1,7 büyüme kaydetti.

Bu yılın ilk 3 ayında, Belçika yüzde 0,7, Almanya yüzde 2,2, İspanya yüzde 0,2, Fransa, yüzde 0,6, İtalya yüzde 0,4, Litvanya yüzde 2,9, Hollanda yüzde 0,9, Avusturya yüzde 0,9, İsveç yüzde 1,2 ve İngiltere ekonomileri yüzde 1,1 büyürken, ekonomisi küçülen tek ülke yüzde 1,5 ile Yunanistan oldu.

Önceki yılın ikinci çeyreğiyle kıyaslandığında ise Belçika yüzde 2,2, Almanya yüzde 3,7, Fransa yüzde 1,7, İtalya yüzde 1,1, Hollanda yüzde 2,1, Slovakya yüzde 4,9 İsveç yüzde 3,6 ve İngiltere ekonomisi yüzde 1,6 büyüme elde etti. Bulgaristan yüzde 1,5, Yunanistan yüzde 3,5, İspanya yüzde 0,2 ve Letonya ekonomisi ise yüzde 3,9 küçüldü.

Almanya'dan gelen yüksek büyüme rakamlarına rağmen. Avrupa ve ABD borsaları haftayı ekside kapadı. Euro-dolar paritesi 1.29 seviyesini zorladıktan sonra 1.27'ye indi.