Dışişleri Bakanı Davutoğlu'ndan davet yorumu: İnsan canına saygı evrenseldir, bu saygı gösterilmediği zaman dostlara görevler düşer

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğine İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nın davet edilmemesinin gerekçesin

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğine İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nın davet edilmemesinin gerekçesini açıkladı. İftarların büyük bir hoşgörü içinde paylaştıkları sofralar olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Tabi insan haklarına, insan canına olan saygı da evrensel değerdir. Bu saygı gösterilmediği zaman, dost olan taraflara düşen sorumluluklar vardır." dedi.

Davutoğlu, Ankara'da bulunan Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde dün akşam verilen iftara İsrail Büyükelçisi Levy'nin davet edilmediğinin hatırlatılması üzerine şu cevabı verdi: "İftar hepimizin büyük bir hoşgörü içinde paylaştığımız sofralardır. AK Parti'nin vermiş olduğu iftar da 4'ncü geleneksel iftarımızdır. Burada tabi insan haklarına, insan canına olan saygı da evrensel değerdir. Bu saygı gösterilmediği zaman, dost olan taraflara düşen sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukların yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu çerçevede değerlendiriyoruz. Ümit ederiz ki herkes ulaslararası hukuk ve insan hakları konusundaki bu temel değerlere saygı gösterir. Bunu özel bir problem alanı olarak görmemek gerekir."

Davutoğlu, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Filistinlilerle doğrudan görüşme niyetinde olduklarını açıklayarak, adres olarak Bulgaristan'ı gösterdiğini hatırlatarak, "Peres'in açıklaması, komşularıyla 'sıfır problem' hedefini koyan Türkiye'nin bölgede etkinliğini" nasıl etkileyeceğini soran gazeteciye ise şu cevabı verdi: "Türkiye'nin Ortadoğu'daki konumu ve etkinliği herkes tarafından bilinen ve taktir edilen bir husus. Bir toplantının mahallinin nerede yapılacağı konusu Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkinliğini doğrudan test edecek bir konu değil. Keşke doğrudan görüşmeler, Filistin halkının haklarını gözeten ve Filistin devletinin kurulmasına dönük olarak kalıcı bir barış temin edecek şekilde gerçekleşsin, nerede gerçekleşirse gerçekleşsin biz ona destek veririz. Türkiye'nin hiçbir zaman dış politikada hedefi prestij olmamıştır. Netice almak olmuştur. Bunları bir problem alanı olarak gündeme dahi getirmek doğru değil. Bir barış konferansı yapılırsa biz bundan sadece memnuniyet duyarız. nerde yapıldığından çok hedefleri önemlidir."

Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Hillary Clinton'un başkanlık ettiği ABD'nin Türkiye siyasetinin masaya yatırıldığı toplantının hatırlatılarak, "ABD'nin Türkiye politikasında bir değişiklik bekliyor musunuz sorusuna da şöyle cevap verdi:

"Bu toplantı Türk-Amerikan ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir toplantıdır. Biz de Bakanlık bünyesinde böyle değerlendirme toplantıları yaparız. Dolayısı ile biz bunu ilişkilerimizin geldiği doğal sonucu olarak görürüz. Ama toplantının detayları ile ilgili soru soracaksanız bu Amerikalı yetkililere sormanız daha doğru olur."