Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Espinoza İle Görüştü(2)

Türkiye ve Meksika'nın birbirine benzeyen, ekonomik alanda sinerji sağlayacak güçte olduklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ekonomik ilişkileri geliştirme amaçlı olarak, yatırmlarım teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi önemli anlaşmaların en kısa zamanda görüşülmesi ve tamamlanması konularında da mutabık kaldık

Türkiye ve Meksika'nın birbirine benzeyen, ekonomik alanda sinerji sağlayacak güçte olduklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ekonomik ilişkileri geliştirme amaçlı olarak, yatırmlarım teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi önemli anlaşmaların en kısa zamanda görüşülmesi ve tamamlanması konularında da mutabık kaldık. Böylece işadamlarımız için yeni ufuklar açacak bir hukuki zemin oluşturacağız" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinoza ile Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi.
İki Bakan, 'T.C Hükümeti ile Meksika Birleşik Devletleri Hükümeti arasında, Eğitim, Bilim, Kültür, Sanat, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor alanlarında 2011-2013 yılları için İşbirliği Programı' ile 'T.C Dışişleri Bakanlığı ile Meksika Dışişleri Bakanlığı Arasında Yurtdışında Yaşayan Ulusal Toplulukların Desteklenmesinde İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası'na imza attılar.
Davutoğlu, Türkiye'de Meksika Dışişleri Bakanı'nı görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ve çok kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Bundan sonra ikinci bir ziyaret için bir yıl bile beklemeye tahammülümüz yok. Önümüzdeki bir yıl içinde inşallah karşılıklı olarak birbirimizi ziyaret edeceğiz" şeklinde konuştu.
İkili görüşmede, ilişkileri gözden geçirdiklerini ve bölgesel anlamda işbirliği imkanlarını ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, küresel alanda ortak işbirliği konusunu da değerlendirdiklerini belirtti.
İkili ilişkileri geliştirme amaçlı olarak, uluslararası forumlarda buluşma kararı aldıklarını, her yıl karşılıklı ziyaret ve diplomatik değişim programı yürütmeye karar verdiklerini söyledi.
Her iki ülkenin de birbirine benzeyen, ekonomik alanda sinerji yaratacak güçte olduklarını söyleye Davutoğlu, "Ekonomik ilişkileri geliştirme amaçlı olarak, yatırımların teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi önemli anlaşmaların en kısa zamanda görüşülmesi ve tamamlanması konularında da mutabık kaldık Böylece işadamlarımız için yeni ufuklar açacak bir hukuki zemin oluşturacağız" dedi.
Vize konusunda kolaylaştırma çalışmalarını başlayan Meksika'ya teşekkür ederek, "Türkiye, Meksika vatandaşları için havaalanında vize uygulamasını başlatacak. Ayrıca iki ülke arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılması için gerekli altyapının hazırlandı, doğrudan seferlerin başlatılacaktır" ifadelerini kullandı.
Latin Amerika ve Orta Amerika açılımında Meksika'yı en önemli stratejik ülke olarak gördüklerini söyleyen Davutoğlu, aynı şekilde Meksika'nın Orta Doğu Orta Asya, Kafkasya politikalarında Türkiye'nin her türlü desteği vereceğini kaydetti. Davutoğlu, Meksika ile küresel sorunlar için de yakın bir istişare içinde olduklarını belirtti.
Davutoğlu, yurt dışında çok sayıda çalışan vatandaşı olan iki ülke olarak, özellikle yabancı düşmanlığı ve göçmenlere karşı haksız muameleler konusunda ortak kaygıları paylaştıklarını belirterek, "Birlikte çalışmaya kararlıyız. ABD'nin Arizona eyaletinde yürürlüğe giren göç yasası, yabancı düşmanlığını tetikleme konusunda kaygı uyandıran unsurlar içeriyor ve bu konuda aynı kaygıları paylaşıyoruz" dedi.
Davutoğlu, Meksika'nın bağımsızlığının 200., Meksika Devrimi'nin 100. yılında olduklarını belirterek, bu iki önemli yıldönümü dolayısıyla da Espinoza'yı tebrik etti.
Meksika Dışişleri Bakanı Espinoza, amaçlarının iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek olduğunu söyleyerek, "Meksika olarak Türkiye'yi uluslararası forumlarda yer almasını destekliyoruz. İki büyük ekonomi olarak Türkiye ve Meksika'nın imzalamış olduğu anlaşmalar, ticari ve ekonomi alanında bağları geliştirecek, işadamlarını bundan faydalanmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Espinoza, Türk vatandaşlarının Meksika'ya gelip bizimle ülkenin güzelliklerini paylaşmalarını istediklerini söyleyerek, vize kolaylığı sağlamak üzere olduklarını, 2 günlük vize süresinin uzatılması için çalıştıklarını belirtti. Türk vatandaşlarını vize başvurusunu internet aracılığı ile yaparak, vize alacaklarını, daha çok Türk'ün Meksika'yı ziyaret edeceğini kaydeden Espinoza, şehrin en önemli saati olan Osmanlı hediyesi olan saatin yapımı için Davutoğlu'na teşekkür ederek, "Yarın Sayın Davutoğlu ve
Çankaya Belediye Başkanı ile bir park açacağız. Böyle bir parkın Ankara gibi bir şehirde bulunması bizler için onur vericidir" dedi.
Espinoza, küresel konuları, organize suç, göç gibi konuları görüştüklerini belirtti. Bu konularda ortak paydaları paylaştıklarını söyleyerek, yabancı düşmanlığı gibi önemli bir konuda aynı kaygıyı paylaştıklarını belirterek, "Bazı ülkelerde göç sorunu önemli bir sorundur. Bazı ülkeler kararlar alsa da, onlarda güç olsa da, insan hakları hiçbir kararın altında olamaz. Bizce organize suçlarla mücadelenin güçlendirilmesi gerekir. Çünkü, böyle bir suçla mücadele ederken, her ülkenin benzer noktaları var.
Ülkeler son derece kararlı şekilde mücadele ederek bu sorunu çözebilirler" ifade etti.
Espinoza, tüm terör eylemlerini kınadıklarını bildirerek, terörle mücadele için uluslar arası bir işbirliği gücün olması gerektiği ve Kolombiya'da dün yaşanan terör saldırısını da kınadığını belirterek, "2 ülke arasındaki işbirliği sayesinde Türkiye, Latin Amerika, Karayipler ve Orta Amerika bölgesinde mevcudiyetini arttırabileceğini umuyorum. Aynı zamanda, Meksika'nın da Türkiye'nin bulunduğu bölgede etkinliğini arttırabileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.