İran Dışişleri Bakanı Muttaki Suriye'de
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki resmi bir ziyaret amacıyla dün akşam saatlerinde Suriye'ye geldi. Muttaki, bugün de Suriye Devlet Başkanı Beşşa
Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanması konusunun ele alındığı görüşmede, Esad ve Muttaki İsrail'in bölgedeki istikrar ve barışa yönelik tehditleri değerlendirdiği belirtildi. Suriye ve İranlı diplomatik kaynaklar, Suriye lideri Esad ve Muttaki görüşmesinin asıl gündem konusunu Irak ve Lübnan oluşturduğunu belirtiyor.
Irak'ta son gelişmelerin ele alınacağı görüşmede hükümet kurma çalışmaları ile ABD askerinin Irak'tan çekilmesinin de ele alınan konular arasında yer aldığı aktarıldı. Lübnan ile ilgili olarak Lübnan'da sükûnetin sağlanmasının yanı sıra geçen hafta İsrail ve Lübnan askerleri arasındaki sıcak çatışmanı da gündeme geldiği, iki ismin İran'ın nükleer enerji programını konuştukları belirtildi.
Suriye ve İran arasında ikili koordinasyonu sağlamaya yönelik Muttaki ziyareti, Lübnan'da tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleşmesi bakımından önem taşıyor. Muttaki İsrail ile Lübnan askerleri arasında çıkan çatışmanın ardından yaptığı açıklamasında bölgede meydana gelecek herhangi bir savaşın bölge ile sınırlı kalmayacağı uyarısında bulunmuştu. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da Lübnan'a yönelik herhangi bir saldırı durumunda Lübnan'ın yanında olacaklarını duyurmuştu.
