Solgun'dan Tütün Ekicilerine Ziyaret

Muş Tütün Ekicileri Kooperatif Başkanı Şehmuz Solgun ve Güroymak Ziraat Odası Başkanı Çetin Yavuz, tütün ekicilerini ziyaret etti.

Solgun'dan Tütün Ekicilerine Ziyaret
Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde tütün ekicilerini ziyaret eden Solgun, Tütün Üst Kurulu'nun Türkiye'de tütün ekimini yaşatmak için 6 il seçtiğini belirtti. Solgun, "Bu iller Bitlis, Muş, İzmir, Samsun, Edirne, Adıyaman'dır. Güroymak ilçemize bağlı Gölbaşı beldemizde 600 tütün ekicimiz mevcut. Bu ekiciler Amerika'nın Alvenyas firmasıyla bu yıl için sözleşme imzalayacak. Biz isteğimiz ileriki yıllarda 600 tütün ekicisini 2 bin kişiye çıkarmaktır. Bütün tütün alıcı firmalar ile görüşüp daha fazla ücret veren firmayla anlaşıp tütünlerimizi o firmaya vereceğiz" dedi.
Güroymak Ziraat Odası Başkanı Çetin Yavuz ise, AB ülkelerinde tütün üreticilerine yılda 887 milyon avro destek sağladığını belirterek, "En fazla desteği İtalya, Yunanistan ve İspanya alıyor. AB ülkelerinde uygulanan destek sisteminde üreticiye kilo başına 2.1 ile 4.1 avro arasında destekte bulunuyor. Bizde ise tütün üretici ve ekicileri üretimden vazgeçirildiği gibi hiçbir destek sunulmuyor. Türkiye tütün politikaları tamamı ile yabancı sigara şirketlerine bırakılmaktadır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Güroymak Ziraat Odası Başkanı Yavuz, Muş Tütün Ekicileri Kooperatif Başkanı Şehmuz Solgun'a başarılı çalışmalarından dolayı plaket vererek teşekkür etti.