Sevigen'in kızının düğünü CHP grup toplantısı gibiydi

CHP'nin ağır toplarından Sevigen'in kızının düğünü parti grup toplantısı gibiydi. Eski genel başkan Baykal geldi ancak genel sekreter Sav yoktu.

Sevigen'in kızının düğünü CHP grup toplantısı gibiydi
Roma İmparatoru Julius Sezar, kendisini hançerleyen senatörler arasında en yakın arkadaşını görünce, "Sen de mi Brütüs?" der ve saldırganlara direnmeyi bırakır. Bu sözü de, yüzyıllar boyunca ihanete uğrayan herkesin sloganı olur... CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal, kaset skandalının ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyen kadim dostu Önder Sav için böyle dedi mi bilinmez ama "Dostlarınızı satmayın. Sizi bugüne getirenleri sakın ha satmayın" açıklaması da benzer bir etki yarattı. Öyle ki herkes, 50 yıllık dostlukları ve yol arkadaşlıkları bir "Kılıç" darbesiyle kesilen ikilinin biraraya gelip gelmeyeceğini gözlemeye başladı. Deniz Baykal, Önder Sav'ın kızı Burcu Sav'ın Ankara'daki düğününe katılmayarak tavrını koydu. Ardından gözler Önder Sav'a döndü.

MİSİLLEME DEDİKODULARI
Önceki gece İstanbul'daki Four Seasons Otel'de, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in kızı Selen ile şarkıcı Gökhan Özen'in düğünü vardı. Nikah şahitleri halef ile selef, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu ile Semra Özal ve Ajda Pekkan'dı. Asıl merak konusu ise CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın gelip gelmeyeceği idi. Pek çok kişi, Sav'ın gelmeyeceğini ve Baykal'a "misilleme yapacağını" düşünüyordu. Konuklar bir bir içeri girmeye başladı. Siyaset ve sanat camiası biraradaydı. CHP milletvekilleri, üst düzey parti yöneticileri, eski bakan Cavit Çağlar, İlhan Kesici, Ateş Ünal Erzen, Sinan Aygün, Şehrazat, Ebru Akel, Deniz Akkaya... Ama Önder Sav yoktu. Sadece gönderdiği çiçek getirildi salona... Ve Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Faruk Nafiz Özak'ın çiçeğinin yanına yerleştirildi.

SHAKESPEARE'İ İYİ OKUSUN
Böylece, her masada ayrı bir kulis ateşi yanmaya başladı. Kimine göre Baykal, Önder Sav'a kızmakta haklıydı. Bir partili, "Baykal, Shakespeare'i okuyormuş. Julius Sezar ile Brütüs'ü iyi okuması lazım" diyordu. Kimine göre, Baykal yıllarca Önder Sav'ın operasyonlarına sessiz kalırken, bir gün aynı kaderi yaşayacağını da düşünmeliydi. Üst düzey bir CHP'li, bu görüşünü savunurken, "Merhum Bülent Ecevit, Erdal İnönü ile Eşref Erdem, Mehmet Moğultay, Adnan Keskin ve Erol Çevikçe başta olmak üzere birçok değerli partiliye yapılanların sorumlusu Baykal'dır. Adı 'hiziple' anılan tek partilidir Deniz Baykal. CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen'in nasıl 'paket' edildiği hafızalardan silinmedi. Sav'ın parti içindeki uygulamalarını ve tutumunu eleştirerek genel başkan yardımcılığı görevinden ayrılan Eşref Erdem'in durumu ortada. Erdem yıllarca Baykal'ın yanında yer almadı mı? O zaman aynı sözü Baykal'a söylerler: Satmayacaksın. Bülent Ecevit ile Erdal İnönü örnekleri hafızalardan silinmedi" diyordu.

İYİ FOTOĞRAF AMA...
Düğündeki kulislerde pişen "ana yemek" ise, Baykal'a yakın 40 milletvekilinin önümüzdeki günlerde parti içinde ciddi bir muhalefet başlatabileceği iddiasıydı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin gelin ve damada evlilik cüzdanını uzattığı anlarda, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yan yana gülümsediğini gören bir parti yöneticisi şöyle mırıldanıyordu: "İyi bir fotoğraf ama asıl şimdi kılıçlar kınından çıkıyor." İstanbul siyasetinde çok etkin görevlerde bulunan diğer bir partili ise, "Önümüzdeki günlerde sürprizlere hazırlıklı olun" uyarısında bulunarak CHP'de kazanların kaynayacağına işaret ediyordu.

DİPTEN GELEN DALGA!
Kimine göre ise Kemal Kılıçdaroğlu da, Önder Sav'a karşı bir operasyon yapmalıydı. Bu görüşün savunucuları şöyle konuşuyordu: "29 Mart seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ile Gürsel Tekin'in İstanbul'da başlattığı propaganda tüm Türkiye'de büyük bir etki yarattı. Bu etki Baykal'ın kaset skandalından sonraki günlerde de devam etti. Adeta dipten bir dalga geliyordu. Ancak kurultay sürecinde Tekin'in yaptığı hatalar, Sav'ın elini güçlendirdi ve bu iki isim yol ayrımına geldi. Tekin'in MYK üyeliğine seçilmesi ağustos ayının sonuna kaldı. Bu bir Önder Sav operasyonu. Sav önce İstanbul il başkanlığını dizayn etti. Ardından İzmir'i ve Baykal'ın izi olan her ili, ilçeyi, beldeyi etkisizleştirdi. Şimdi Kılıçdaroğlu'na meydan okuyacak. 50 yıllık dostu Baykal'ı bir kalemde çizen Sav'ın, Kılıçdaroğlu'nu çizmesi sürpriz sayılmamalı. Kılıçdaroğlu, Sav'a yönelik eleştirileri dikkate alıp bir operasyon yaparsa parti içinde kahraman olur." Düğün sona ererken, Önder Sav rövanşı almış görünüyordu ama hararetli tartışmaların dinmemesi gösteriyordu ki; CHP'de rövanşlar bitmez..

Sabah