Uzmanlardan çiftçilere, desteklerden faydalanma çağrısı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, proje çerçevesinde çiftçilere yüzde 50 oranında hibe des

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, proje çerçevesinde çiftçilere yüzde 50 oranında hibe desteğinde bulunduklarını söyledi.

Özgürsoy, çiftçilerin donanım alımları konusunda ilçe teşkilatı aracılığı ile kendilerine ulaşmasını istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatılan Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında, Hatay'ın Erzin ilçesinde üreticilere bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Uzmanlar, çiftçileri, verilen desteklerden yararlanmaya çağırdı.

Kırsal alanda yaşayan vatandaşların gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlara yansıtılması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hizmete sokulan TKDK'nca hazırlanan projelerle ilgili bilgilendirme toplantısı Erzin İmam Hatip Lisesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Erzin Kaymakamı İlhan Abay, İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kaya ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan

TKDK Hatay İlk Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, proje çerçevesinde çiftçilere yüzde 50 oranında hibe desteğinde bulunduklarını söyledi. Çiftçilerin donanım alımları konusunda ilçe teşkilatı aracılığı ile kendilerine ulaşmasını isteyen Özgürsoy, "Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun amacı, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamaktır." diye konuştu.

Üreticilerin büyük ilgi gösterdikleri toplantıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen uzmanlar konu ile ilgili olarak sunum yaptı. Toplantıda, AB'nin kendisine potansiyel aday olarak gördüğü ülkelere katılım öncesi birtakım fonlamalar yapmakta olduğunu belirten Uzman Murat İlbay, şunları ifade etti: "Türkiye'de 5 tane Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) başlığı altında çalışmalar devam etmektedir. IPA kapsamında sağlanan yardımlar, 'Geçiş ve Kapasite Gelişimi', 'Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği', 'Bölgesel Kalkınma', 'İnsan Kaynakları Gelişimi' ve 'Kırsal Kalkınma' olmak üzere 5 bileşen adı altında kullanılacak.''

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun kırsal kalkınmada önemli bir yeri olduğuna değinen İlbay, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda üretici birliklerinin bir proje hazırlayarak kendilerine sunmalarını istedi.

Çiftçilere verilecek destek oranının uygun harcamalar toplamının yüzde 50'lik kısmını karşıladığını söyleyen Uzman Veysel Tarkan Tan da "Başvuracak işletme 10 kişiden az çalışana istihdam eden ve yıllık cirosu veya bilançosu 1 milyon TL'yi aşmayan mikro ölçekli zanaatkârlar ve işletmeler kapsamında olmalıdır." dedi.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kaya, ilk etapta Hatay ilinin de içerisinde bulunduğu 20 ilde, ardından da 2011-2013 yıllarında 22 il ile birlikte toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımların desteklenebileceğini ifade etti.