Kahramanmaraş'taki Hayvanat Bahçesinin Sakinleri Sıcaklardan Bunaldı

Kahramanmaraş'ta 40 dereceye ulaşan aşırı sıcaklardan Özel Sezal Hayvanat Bahçesi'nin sakinleri de etkilendi

Kahramanmaraş'taki Hayvanat Bahçesinin Sakinleri Sıcaklardan Bunaldı
Kahramanmaraş'ta 40 dereceye ulaşan aşırı sıcaklardan Özel Sezal Hayvanat Bahçesi'nin sakinleri de etkilendi. Hayvanat bahçesinin simgelerinden "Mesut" ve "Tansu" isimli Bengal kaplanları, bunaltıcı yaz günlerinde bakıcısı tarafından hortumla sulanarak serinletiliyor.
Kahramanmaraş ve bölgenin ilk özel hayvanat bahçesi unvanını taşıyan Sezal Hayvanat Bahçesi'nin sakinleri, seyreden aşırı sıcaklardan nasibini aldı. Merhum işadamı Alaattin Sezal tarafından kurulan ve oğlu Kazım Sezal tarafından her geçen gün daha da zenginleştirilen hayvanat bahçesinde bulunan 80 farklı türden 900 hayvan sıcak yaz mevsiminde zor günler geçiriyor. Yırtıcı, kanatlı ve tırnaklı olmak üzere birçok türden canlı, tel örgüleri içerisinde bulunan havuzlarda serinlerken, bazıları ise bakıcıları
tarafından hortumla sulanıyor.
Hayvanat bahçesinin gözde sakinlerinden Bengal kaplanları 8 yaşındaki "Mesut" ve "Tansu" da bakıcıları Yunus Gök tarafından günlük olarak hortumla sulanıyor. Timsahlar ve boz ayılar kafesleri içerisindeki havuzda serinlerken, Sibirya kurtları da bakıcıları tarafından hortumla serinletiliyor. Aslan, vaşak ve puma gibi suyu sevmeyen hayvanlarsa yuvalarından çıkmayarak güneşten korunuyor.
Hayvanat bahçesi bakıcısı Yunus Gök, havaların ısınması nedeniyle pek çok hayvanın durgunlaştığını söyledi. Birçok kafeste serinleme havuzları bulunduğunu belirten Gök, "Havuzlarıyla yetinmeyen hayvanları ise çok sıcak olduğunda hortumlarla suluyoruz. Birçok hayvanda sıcaklar nedeniyle durgunluk var. Bu durgunluğu onları serinleterek geçiriyoruz" dedi.
Aslan, kaplan gibi yırtıcı hayvanların bakımlarının zor olduğunu söyleyen Gök, "Bu hayvanların kışlık ve yazlık olmak üzere bölümleri var. Kışlık bölüme alıp, yazlık bakımlarını yapıyoruz, diğer bölüme alıp kışlık bakımlarını yapıyoruz. Yaz günlerinde bakım daha da zorlaşıyor" diye konuştu.
Gök, büyüklüklerine göre kaplan ve aslanların günlük 15'er kilo et tükettiğini sözlerine ekledi.
Özel Sezal Hayvanat Bahçesi sahibi Kazım Sezal ise 7 dekar alan üzerine kurulu olan tesisin 18 yıl önce babası Alaattin Sezal tarafından kente kazandırıldığını söyledi. Babasından aldığı misyonu devam ettiren Sezal, birçok türden hayvanın günlük olarak zor şartlarda bakımının yapıldığını dile getirdi. Hayvanat bahçesinin komşu illerden gelen ziyaretçiler tarafından da gezildiğini belirten Sezal, "Diğer yandan, hayvanat bahçemizde olup, komşu illerde olmayan hayvanları takas ediyoruz. Bizde olmayanları
onlardan alıyor, onlarda olmayanı biz veriyoruz" diye konuştu.
Hayvanat bahçesinin sakinlerinden lamalar hakkında da bilgi veren Sezal, "Lama Amerikan devesi diye geçer. Çift tırnaklı bir hayvandır. Biz bunları elimizde biberonla sütle büyüttük, yavruydu aldığımızda. Öbürü de alpaka lama. Tepeli olur, boyu biraz daha kısa olur. Çok sevimli hayvanlar" dedi.
Öte yandan bunaltıcı sıcaklara rağmen Özel Sezal Hayvanat Bahçesi'ne gelen çocuklar ise hayvanat bahçesi sakinlerini yalnız bırakmıyor.