Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Gündel: Askeri ve yüksek yargı vesayeti 12 Eylül'de ortadan kalkacaktır (Özel)

Anayasa Mahkemesi, reform paketinin iptali için açılan davayı dün reddetti. Ancak Yüksek Mahkeme şekil yönünden bakacağını açıkladığı halde paketi 'es

Anayasa Mahkemesi, reform paketinin iptali için açılan davayı dün reddetti. Ancak Yüksek Mahkeme şekil yönünden bakacağını açıkladığı halde paketi 'esas'a girerek inceledi ve bazı maddelerin içeriğine müdahale etti. Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, kararı içerisinde bazı sorunlar olmasına karşın olumlu bulduğunu, halk oylamasında 'evet' çıkması halinde askeri ve yüksek yargı vesayetinin 12 Eylül'de ortadan kalkacağını söyledi.

Cihan Haber Ajansı tarafından hazırlanan Anadolu'da Sabah programına katılan Gündel, Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirdi. Son dönemde yargının verdiği kararlara bakınca bu kadar objektif ve hukuki bir karar beklemediğini dile getiren Gündel, reform paketinin yapısında bir değişiklik olmadığını, sadece seçim konusunda bir değişiklik yapıldığını ifade etti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması konusunda Yüksek Mahkeme'nin bir değişiklik yapmadığını ifade eden Gündel, değişikliklerin bir reform ve devrim niteliği taşıdığını vurguladı. "Keşke parti kapatılmasını zorlaştıran madde de pakette olsaydı. Türkiye daha da rahatlayacaktı." diyen Gündel, ülkede askeri ve yüksek yargı vesayeti bulunduğunu ve 12 Eylül'deki halk oylamasında paketin kabul edilmesi halinde bu vesayetin ortadan kalkacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin şekilden girmek suretiyle 4. madde ile bağlantı kurup esasa girmesinin anayasanın ruhuna aykırı olduğunun altını çizen Gündel, değişiklikle birlikte yüksek yargı organlarında yapılan seçimlerde daha çoğulcu, daha adaletli bir düzenlemenin geleceğini belirtti. Yargıda verilen kimi kararların insanların yargıya olan güvenini sarstığını savunan Gündel, temsil adaletinin sağlanacağını kaydetti.

"ŞEMDİNLİ ÖRNEĞİ BİR DAHA YAŞANMAYACAK"

Askeri vesayet sisteminde savcıların suç işleyen askerlerin üzerine gitmekte zorlandığını dile getiren Gündel, askere sivil yargı yolunun açıldığını belirterek, Türkiye'de bir daha Şemdinli örneğinin yaşanmayacağını söyledi.

Bu düzenlemenin kanunlaşması halinde yıllardır yaşanılan 'askerler sivil mahkemede yargılanır mı yargılanamaz mı?' tartışmasının son bulacağını ifade eden Gündel, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı son derece olumlu buluyorum. Türkiye'nin önünü açmıştır. Referandumdan bu şekilde kabul oyu çıktığında 1980 askeri rejiminin yerine demokratik hukuk devletine dayalı bir yapı oluşmuş olacak. Ben aksi görüş bildiriyordum. Benim için sürpriz oldu. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği son kararlara bakarak endişelenmiştik. Bu endişe yargıyı siyasallaştırma eğiliminde olanlardan kaynaklanıyordu. Pakette devrim niteliğinde düzenlemeler var." dedi.