'Bunlar tamamen hükümetin bileceği şeyler'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Uğur Dündar'ın Arena programına yaptığı açıklamalara çifte uyarı geldi.

  Cumhurbaşkanı Gü ; l , Kuzey Irak yö ; netimini hedef alarak ' sö ; zü ; n bittiği yerdeyiz ' diyen Genelkurmay Başkanı Başbuğ ' a ' Bunlar tamamen hü ; kü ; metin bileceği şeyler ' uyarısında bulundu . Gü ; l , ' Bazı konular ç ; ok aç ; ık konuşulunca olacak şeyler olmaz ' dedi .

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ' un ' terö ; rle mü ; cadeleye ' yö ; nelik aç ; ıklamalarına devletin zirvesinden de tepki geldi . Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l , Başbuğ ' un Kuzey Irak yö ; netimini işaret ederek ' Sö ; zü ; n bittiği yerdeyiz ' şeklindeki sö ; zlerine ' Bunlar tamamen hü ; kü ; metin bileceği şeyler ' karşılığını verdi . Gü ; l , ardından ö ; nemli bir uyarıda bulundu : ' Bazı konular aç ; ık konuşulur , bazı konular ç ; ok aç ; ık konuşulunca olacak şeyler de olmaz . '

HASSAS BİR SÜ ; REÇ ;

Gü ; l , Nijerya ' ya hareketinden ö ; nce Esenboğa Havalimanı ' nda gazetecilerin sorularını cevapladı . Gü ; l , Başbuğ ' un Star TV ' ye verdiği rö ; portajla ilgili sorular ü ; zerine , şunları sö ; yledi :

' ' Terö ; rle mü ; cadele Tü ; rkiye ' nin en bü ; yü ; k meselesidir , birinci meselesidir ve kapsamlı bir meseledir . Bunun dış politika boyutu vardır , gü ; venlik gü ; ç ; lerinin sahada mü ; cadelesi vardır , ekonomik sosyal boyutları vardır . Aslında bu tamamen hü ; kü ; metin bileceği bir şeydir . Irak ' la ilgili , ö ; zellikle dış ü ; lkelerle ilgili , ç ; evreyle ilgili . Tabii ki Kuzey Irak ' ın ve Irak ' ın terö ; rle mü ; cadeledeki işbirliğiyle ilgili konular , bunlar ç ; ok hassas olduğumuz bir sü ; reç ; iç ; erisinde ve herkesin de bu sü ; reç ; te katkısını beklediğimiz bir dö ; nemde bunlar nasıl yorumlanır . Bunlar tamamen hü ; kü ; metin inisiyatifinde olan bir konudur . Ayrıca ç ; ok kapsamlı gö ; tü ; rü ; lmesi gereken bir konudur . . . Bazı konular aç ; ık konuşulur , bazı konular ç ; ok aç ; ık konuşulunca , olacak şeyler de olmaz . O bakımdan bu konuyla ilgili fazla bir şey sö ; ylemek istemem . '

İŞBİRLİĞİ KAÇ ; INILMAZ

Tü ; rkiye ' nin terö ; rle mü ; cadeledeki kararlılığından asla taviz vermeyeceğini vurgulayan Gü ; l , hem yurtiç ; inde hem de uluslararası alanda işbirliğinin kaç ; ınılmaz olduğunu kaydetti . Cumhurbaşkanı , ' Bu sadece Tü ; rkiye ' nin beklentisi değil , herkesin gö ; revidir . Şü ; phesiz ki terö ; r ö ; rgü ; tü ; Irak ' taki otorite boşluğundan ç ; ok faydalandığı iç ; in en ç ; ok bizimle işbirliği iç ; erisinde olması gereken ve bununla ilgili yeni bir dö ; nemin başlatılması da sö ; z konusudur . Bu konuda ö ; nemli mesafelerin de alınmakta olduğunu sö ; ylemek isterim . Ama bu konuların detaylarını doğrusu basınla konuşmayı da ç ; ok doğru bulmam . Ç ; ü ; nkü ; bizim amacımız netice almaktır ' ' ifadelerini kullandı .

LİDERLER GÖ ; RÜ ; ŞMELİ


Gü ; l , ' ' İktidarla ana muhalefet arasında gö ; rü ; şme polemiği var . Ç ; ankaya Kö ; şkü ; ' nde bir zirve toplamayı dü ; şü ; nü ; yor musunuz ' ' şeklindeki soruyu ise şö ; yle cevapladı :

' ' Ben parti başkanlarıyla gö ; rü ; ştü ; m tek tek bu konularla ilgili . Ayrıca ü ; ç ; lü ; ç ; ağrıda bulundum ki usul meselelerine hiç ; girmeden bü ; yü ; k bir ö ; zgü ; ven iç ; erisinde bir araya gelmeleri ve konuşmaları gerekir diye . Bu ikili olur , toplu olur , nasıl olabiliyorsa . . . ' '

YÖ ; K ' TEN İZAHAT İSTEDİM

YÖ ; K ' ü ; n Giresun Ü ; niversitesi iç ; in iki oy alan rektö ; r adayını tercin etmesi de gü ; ndemdeydi . Bu konudaki dü ; şü ; nceleri sorulan Cumhurbaşkanı Gü ; l , ' Benim ö ; nü ; me herhangi bir şey gelmedi . Bir kaç ; gü ; n ö ; nce Kazakistan ' daydım . Ama gazetelere yazılanları okudum . YÖ ; K ' ten izahat istedim . Yani nasıl kriter uygulanıyor , nasıl değerlendiriliyor , nasıl yapıyorlar , neye ö ; nem veriyorlar? Benim de dikkatimi ç ; ektiği iç ; in bu konuyla ilgili izahat istedim ' dedi .

Gü ; l , rektö ; r seç ; im ve atamalarıyla ilgili sistemin doğru olmadığına yö ; nelik kanaatini de tekrarlayarak şö ; yle devam etti :

DÜ ; ZENLEME ŞART

' Bu sistem , 12 Eylü ; l 1980 mü ; dahalesinden sonra bir tepki olarak dü ; zenlenen bir sistemdir . Bugü ; nkü ; Tü ; rkiye ç ; ok farklı bir Tü ; rkiye ; o gü ; nkü ; Tü ; rkiye değil . Dolayısıyla bunun gö ; zden geç ; irilmesi , bununla ilgili doğru , en gelişmiş ü ; lkelerde en gelişmiş ü ; niversiteleri nasıl dü ; zenleniyor? Bu işler nasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde Avrupa Birliği ile tam ü ; yelik mü ; zakereleri yapan bir ü ; lkede olması gereken şekilde dü ; zenlenmesi gerekir . Bu konudaki gö ; rü ; şlerimi ve rahatsızlığımı daha ö ; nce de ifade etmiştim . ' '

Kaynak : Bugü ; n