-'yenilenebilir Enerji' Bu Hafta Görüşülecek Hatay ? 05.07.2010 ? Enerji Ve Tabii K...

ENEBİLİR ENERJİ" BU HAFTA GÖRÜŞÜLECEK

HATAY (A.

  ENEBİLİR ENERJİ " BU HAFTA GÖRÜŞÜLECEK

HATAY ( A . A ) – ; 05 . 07 . 2010 – ; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner ' Yenilenebilir Enerji Kanunu ' nun bu hafta meclise geleceğini belirtti .
Bakan Yıldız , bazı açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere geldiği Hatay ' da , Türkiye ' nin çok uzun zamandır gündeminde olan nükleer güç santrallerinin önemini anlattıkça , halkın bakış açısının da değiştiğini , ön yargılardan arındığını , daha önce karşı çıkanların bugün destekleyici konuma geldiklerini bildirdi .
Bakan Yıldız , şunları söyledi :
' İlk nükleer santral Akkuyu olacak . Bu konuda bilinen çevrelerin dışında halk da bizi destekliyor . Biz herkesin düşüncesine saygılıyız ama bu ülkenin sorumluluğunu da omuzlarımızda hisseden kişileriz . Bu nedenle , nükleer santraller konusunda , dışardan gelen bir takım manipülasyonları doğru karşılamıyoruz . Geçen zaman içinde vatandaşlarımızın bugünden daha fazla bize destek vereceklerine de inanıyoruz . '
Bakan Yıldız , Mersin ' in Gülnar ilçesinin Büyükeceli ( Ovacık ) beldesi sınırlarında kurulacak nükleer santralin , Türkiye ' nin en önemli projelerinden birisi olduğunu belirterek , ' Bizler bu konuda kararlılığımızı her platformda her vesile ile belirtiyoruz . Bu konuda çok geç bile kalındı . Bu nedenle Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan Akkuyu sahasında nükleer santralin tesisine ve işletimine dair işbirliği anlaşması kapsamında , çalışmalara bir an önce başlayacağız . '
Bakan Yıldız , nükleer santrallerin enerjide dışa bağımlılığa karşı yapılan çalışmalarda önemli bir unsur olduğuna dikkati çekerek , ' Şu anda Türkiye ' nin enerji açığı , bir darboğaz bulunmuyor . Hatta enerji arzında yüzde 20-21 fazlamız var . Dışa bağımlılık yüzde 72-73 seviyesinde . Bütün çabamız bu oranı düşürmek ' dedi .
Türkiye ' nin yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmesinin de yollarını açma çabasında olduklarını vurgulayan Bakan Yıldız , bu kapsamda hazırlanan , ' Yenilenebilir Enerji Kanunu ' nun bu hafta meclise geleceğini belirterek , ' Kanun tasarısının , TBMM tatile girmeden , 16 Temmuz ' dan önce yasalaşmasını umut ediyoruz . Bu kanun , başta su , rüzgar , güneş , jeotermal gibi enerji kaynaklarından elektrik üretimini önemli ölçüde teşvik ediyor ' dedi .

-AKKUYU SERÜVENİ-

Türkiye ' nin ilk nükleer santralinin ' Akkuyu ' adıyla Mersin ' in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesi sınırlarında kurulması planlanıyor . Nükleer santral kurulma çalışmaları 1976 yılından beri gündemde olduğu bu belde , Mersin ' in Silifke ilçesinin 45 kilometre batısında , bağlı olduğu Gülnar ilçesine ise 38 kilometre mesafede yer alıyor .
Yöre halkının ' 34 yıldır bitmeyen serüven ' olarak değerlendirdiği nükleer santralin Türkiye ' nin bugün ürettiği enerjinin yüzde 14 ' ünü karşılayacağı belirtiliyor . Etrafı tel örgülerle çevrili olan 14 bin hektarlık santral alanında iki büyük koy , lojman ve sosyal tesisler bulunuyor .

05 . 07 . 2010 10 : 09 : 37