Eskişehir'de 'Japon bahçesi' açıldı

Japon Türk Kültürel Değişim Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle '2010 Japon Yılı' etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Japonya dı

Japon Türk Kültürel Değişim Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle '2010 Japon Yılı' etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Japonya dışında en büyük 'Japon Bahçesi' olma özelliğine sahip Japon Bahçesi, Eskişehir'de törenle açıldı.

Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk ilişkilerini geliştirmek ve 2010 yılının Türkiye'de 'Japon Yılı' ilan edilmesi vesilesiyle Bilim Sanat ve Kültür Parkı içinde 22 dönümlük alanda yapılan ve projesini Osaka Sanat Üniversitesi'nden Prof. Masao Fukuhara'nın hazırladığı Japon Bahçesi, yapılan törenle hizmete açıldı.

Törene; Japonya Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, Japon Türk Kültür Değişim Derneği Başkanı Kanji Ishimoto, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende Büyükelçi Tanaka, Dernek Başkanı Ishimoto ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen birer konuşma yaptı.

Başkan Büyükerşen'in kendisine Eskişehir'de bir 'Japon Bahçesi' kurmayı teklif ettiğini belirten Ishimoto, bu tekliften çok etkilendiğini ve bunun için Japonya'ya giderek Prof. Fukuhara ile görüştüğünü; bunun sonucunda da Fukuhara'nın çizdiği proje ile parkın yapıldığını söyledi.

Büyükerşen ise, Eskişehir'in tarihten beri farklı kültürlere dostça yaklaştığını, Eskişehir'in Uzakdoğu'dan birçok şehirle kardeş şehir olduğunu ve Eskişehir'de çok güzel bir Japon Bahçesi kurduklarını söyledi.

Büyükelçi Tanaka ise, "Türk ve Japon Bayrakları birbirine çok benziyor. Türk bayrağında ay ve yıldız, Japon bayrağında ise güneş var. Bu da gösteriyor ki bu iki ülke birbirini tamamlıyor. İki ülkenin dostluğunu pekiştirmek için daha çok çalışmalıyız. Projede emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.'' dedi.

Törenin sonunda Büyükerşen tarafından Tanaka, Fukuhara ve Ishimoto'ya birer plaket verildi.

Geleneksel Japon çay seremonisinden sonra Büyükerşen ve Tanaka, bahçedeki gölete balık bıraktılar.

Törende, ayrıca, Japon Koruma ve Saldırma Sanatı 'Bujyutsu' gösterisi ile Japon Davulu 'Wadaiko', gitar ve flüt eşliğinde Japon ve Türk şarkıları konseri verildi.

İkramlardan sonra ise tören sona erdi.