Ttso Köstence-trabzon Hattı'nı Yeniden Canlandırmak İstiyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Romanya'nın Köstence Limanı ile Trabzon Limanı arasında güçlü bir lojistik işbirliği kurmayı planlıyor.

Ttso Köstence-trabzon Hattı'nı Yeniden Canlandırmak İstiyor
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda oda üyesi iş adamları 26 â€" 29 Temmuz 2010 tarihleri arasında Romanya'da ticari görüşmelerde bulundu. M.Suat Hacısalihoğlu başkanlığındaki 14 kişilik TTSO heyeti, Köstence Ticaret ve Sanayi Odası, Dobruca Türk İşadamları Derneği, Köstence Liman Müdürlüğü, Köstence Başkonsolosluğu ve Köstence'de bulunan Türk İşadamları, Romanya Ticaret ve Sanayi Odası, Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) ve Türk Büyükelçiliği ile görüşmede bulundu. Romanya Gezisi'nde Bükreş Ticaret ve Sanayi Odası ile görüşme ve Rumen işadamları ile heyete katılan Türk işadamları arasında yapılan ticari eşleştirme etkinliği de gerçekleştirdi.

TTSO organizasyonunda, oda üyelerinden on farklı sektörden iş adamının katıldığı Romanya'nın Bükreş ve Köstence şehirlerindeki ticari görüşmelerin başarılı geçtiğini belirten Başkan M. Suat Hacısalihoğlu "Karadeniz'e kıyıdaş Romanya ile Trabzon arasında gerek odalar düzeyinde gerekse iş adamları düzeyinde bağlantılar sağlandı. Avrupa İşletmeler Ağı desteğinde odamız üyeleri ile Romanya'daki işletmeler arasında eşleştirme yapıldı. Ticari ve işbirliği görüşmelerinde bulunuldu. Dışa açılması gereken Trabzon'un ihracatının artırılmasında, Karadeniz'e kıyı ve komşu ülkelerimiz ile daha sıkı bağlantıların kurulması gerekmektedir" diye konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu, Romanya'nın Avrupa'ya, Trabzon'un da Kafkaslar'a açıldığını Köstence ve Trabzon Limanları arasında güçlü bir lojistik işbirliğinin sağlanabileceğini işaret ederek, "Son 50 yıldır düşük seviyede çalışan bu deniz hattını Köstence ve Trabzon limanları ile yeniden artırmak iki ülkenin ve bölgenin yararınadır. Bu gelişmeden en çok iş dünyası etkilenecektir. Avrupa ve Kafkas ülkeleri arasında ticareti Köstence ve Trabzon limanları üzerinden desteklenilmesini sağlayan projelere ağırlık vermeliyiz" açıklamasını yaptı.
Öte yandan Dobruca TİAD Başkanı Hacı Vural, Romanya'da özellikle tarım alanında yüksek oranlarda geri ödemesiz desteklerin bulunduğunu belirterek "Romanya tarım alanında kendine yetemeyen bir ülke. Yüksek miktarlarda meyve sebze ithalatı yapılmaktadır. Bu nedenle Romanya'da seracılık karlı bir yatırım olabilir. Romanya'yı derinden etkileyen ekonomik kriz, tarım alanında yatırım yapmak isteyen Türk işadamları için bir fırsat olarak kullanılabilir. Romanya'nın bir diğer avantajı da Karadeniz'in Avrupa'ya açılan kapısı niteliğinde olması. Köstence özellikle Trabzonlu işadamları için Avrupa'ya açılmada ve mal göndermede bir lojistik merkezi olarak kullanılabilir" ifadelerini kullandı.