Iş'in senaryosunda tek parti iktidarı var

İş Yatırım, ekonomideki beklentilerine ilişkin 2011 senaryolarını 'Kötümser', 'Baz' ve 'İyimser' olmak üzere 3 ana başlık altında topladı. Az farkla çoğunluğu elde edecek tek parti hükümetine dayalı 'Baz' Senaryo'ya göre, dolar 2011 sonunda 1.46 liraya ulaşacak



İş Yatırım, ekonomideki beklentilerine ilişkin 2011 senaryolarını 'Kötümser', 'Baz' ve 'İyimser' olmak üzere 3 ana başlık altında topladı. Az farkla çoğunluğu elde edecek tek parti hükümetine dayalı 'Baz' Senaryo'ya göre, dolar 2011 sonunda 1.46 liraya ulaşacak


Türkiye ekonomisinin ve piyasaların yılın ikinci yarısındaki görünümünü '2010 Temmuz Strateji Raporu' ile mercek altına yatıran İş Yatırım, 2011 yılında yapılacak genel seçimlerden az farkla da olsa tek parti hükümetinin çıkmasını öngörüyor. Seçmenin oyunun son üç ayda belli olduğuna işaret eden İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, seçmenin en hassas olduğu iki konunun terör ve ekonomi olduğunu vurgulayarak 'Kim daha iyi çözüm sunarsa oylar oraya gidecek' dedi. Az farkla tek parti hükümetinin çıkacağı baz senaryoya göre, dolar kuru 2011 yılı tahmini 1.46 TL, koalisyon hükümeti varsayımına dayalı kötümser senaryoya göre ise ise dolar kuru tahmini 1.66 TL olarak belirlendi. İş Yatırım 2010 Temmuz Strateji Raporu sonuçları İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Araştırma Müdürü Emre Sezan ile Sabit Getirili Menkul Kıymet Analisti Ödül Çengel'in katılımıyla dün İstanbul'da açıklandı. Dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği rapordan çıkan sonuçlar özetle şöyle:

KAMU MALLARINA ZAM SİNYALİ
- GÜÇLÜ bankacılık sektörü, hane halkının düşük borç seviyesi, kamu maliyesindeki iyileşme gibi yapısal faktörler ekonominin 2010 yılında yüzde 5.5 civarında büyümesini sağlayacak.
- 2010 yılında faiz artışı beklemiyoruz. Faiz artırımlarının 2011 yılında 150 baz puan ve 2012 yılında 125 baz puan olmasını bekliyoruz.
- SEÇİM öncesi artan rekabete paralel hükümet mali harcamalar silahını kullanabilir. Bütçe sınırları içinde ya özelleştirme, vergi artışları ya da kamu mallarına zam yapacak.
- HARCAMALARIN artması enflasyon üzerinde yukarı doğru bir etki yapacak. Bu yüzden enflasyon cephesinde Merkez Bankası (MB) kadar iyimser değiliz. 2010'da yüzde 7.2, 2011 yılında yüzde 7.5 enflasyon bekliyoruz.
- BANKA karları 2009'da yüzde 54 arttı. 2010'da ise 2009'a göre yüzde 22 oranında artması bekleniyor.
- BANKA dışı kesimin kar artışının 2009 yılındaki yüzde 34 seviyesinden 2010 yılında hız keserek yüzde 12'ye gerileyeceği tahmin ediliyor.
- 2010 yılında mevduatlar yüzde 20, krediler ise yüzde 26 büyüyecek.
- ŞİRKET  karlarındaki büyüme ve faizlerdeki düşüş sonrasında İMKB için 12 aylık hedef değerimizi 68 binden 74 bin seviyesine yükselttik.


Hangi  hisseler  öneriliyor?
İŞYatırım Menkul Değerler 2010 Temmuz Strateji Raporu'nda 2011 yılı ortasına kadar yatırımcıya 'En Çok Önerilen hisseler' şöyle sıralandı: Ak Enerji, Anadolu Hayat, Banvit, Çimsa, Ford Otosan, Halkbank, Koza Altın, Türk Hava Yolları, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası. Bolu Çimento, Coca-Cola İçecek A.Ş. Koç Holding ve Selçuk Ecza Deposu ise En Az Önerilen Hisseler arasında yer aldı.

Güçlü TL'de  MB'ne destek
İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, 'Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğu ve Merkez Bankası'nın müdahele etmesi gerektiğine' yönelik tartışmalara ilişkin ise şu yorumu yaptı: 'Merkez Bankası son açıklanan enflasyon raporunda da bu konuya değindi. Merkez Bankası, öncelikli hedefinin fiyat istikrarını korumak ve hükümetin genel ekonomik politikalarının desteklenmesi olduğunu açıkladı. İhracat artışının kur avantajı ile değil verimlilik artışı ile sağlanması gerektiğini belirtti.'

Ayfer ARSLAN
 ayfer.arslan@aksam.com.tr


Akşam