'İsraillilerin yüzlerine söylemek için görüştük'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer arasındaki görüşmenin gizli olmasını İsrail'in istediği ortaya çıktı. Meclis'te konu...



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer arasındaki görüşmenin gizli olmasını İsrail'in istediği ortaya çıktı.

Meclis'te konuşan Bakan Davutoğlu, bakan ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun temsilcisi olarak bir araya geldiğini söyledi. Davutoğlu, "Şartlarımızı yüzlerine, doğrudan söylemek için bu görüşmeyi yaptık." dedi. Görüşmenin devlet kayıtlarında yazılı olduğunu kaydeden Bakan, İsrail'in 'Filistin toprakları işgal edildiğinde bile bu kadar yalnızlaşmadığını' dile getirdi. Daha önce sarf ettiği Kudüs'le ilgili sözlerinin eleştirilmesi üzerine Davutoğlu, "Kudüs bizim meselemiz. Doğu Kudüs İsrail'in değil, uluslararası hukuka göre Filistin toprağıdır. Mescid-i Aksa da İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır." şeklinde konuştu.
Ankara önceki gün Brüksel'de Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Ben-Eliezer'in görüştüğünü resmen doğruladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin'in açıklamasına göre, Türkiye'nin "özür dilenmesi, tazminat ödenmesi, bir uluslararası bağımsız, tarafsız komisyon kurulması ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması" yönündeki taleplerini Davutoğlu, İsrailli bakana yüz yüze anlattı. Bakan Davutoğlu da dün TBMM'de yaptığı konuşmada Ben-Eliezer ile İsrail Başbakanı'nın özel temsilci olarak görüştüğünü belirterek, "Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık." dedi. Görüşmenin gizli olmasını eleştirenlere de tepki gösteren Bakan, "Neler söylediğimiz devlet kayıtlarında yazılıdır." diye konuştu. Görüşmeyi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ile birlikte gerçekleştirdiklerini hatırlatan Davutoğlu, "Niye gizli olduğunu bize değil, İsrail tarafına sorun. Gizli olması bile (İsrail) hükümeti bu kadar çatırdattıysa, açık olmuş olsaydı herhalde bu görüşme hiç gerçekleşmezdi." yorumunda bulundu.
İsrailli bakanla görüşmesinin ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan'ın görüşmesinde ayarlandığı iddiasının 'kesinlikle doğru olmadığını' vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir devletten telkin almadığına BM Güvenlik Konseyi'nde kullandığı oyu örnek gösterdi.
Diplomatik kaynaklar, görüşme sürecinin nasıl gerçekleştiği konusunda ayrıntı vermiyor. Ancak Zaman'ın edindiği bilgiye göre Türk tarafı buluşmada Amerikan yönetiminin teşvikini kabul ediyor. Fakat buluşma kararının Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın 27 Haziran'da Kanada'da yaptığı görüşmede verildiği yorumlarını kesin bir dille reddediyor. Yetkililer, görüşmenin Erdoğan-Obama buluşmasından önce kararlaştırıldığını vurguluyor. Diplomatik kaynaklar da kanlı baskın öncesinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2 Haziran'da Washington'da görüşmesinin kararlaştırıldığını ancak vahim saldırı üzerine buluşmanın gerçekleşmediğini hatırlattı. Kaynaklar Brüksel'deki gizli buluşmanın iptal edilen Davutoğlu-Netanyahu buluşma sürecinin devamı olarak görülmesini istedi ve, "Bizim İsrail'le görüşme konusunda bir sıkıntımız yok." diye ekledi. Ankara'ya göre İsrail'de bazı kesimlerin ise Türkiye ile görüşmeye alerjisi var. Bu kesimlerin Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman olduğu belirtilirken Başbakan Netanyahu daha ortada bir pozisyonda görülüyor.
Tarafların görüşmenin gizli kalması için mutabık kaldığı ancak İsrail'deki iç hesaplaşma sebebiyle buluşmanın Tel Aviv tarafından basına sızdırıldığı ortaya çıktı. Bu gelişmeye kızan Ankara, görüşmeyi doğrulamak için saatlerce beklemeyi tercih etti.
Servet Yanatma / Ankara

Gizli görüşmeyi Tel Aviv sızdırdı
Diplomatik kaynaklar, görüşme sürecinin nasıl gerçekleştiği konusunda ayrıntı vermiyor. Ancak Zaman'ın edindiği bilgiye göre Türk tarafı buluşmada Amerikan yönetiminin teşvikini kabul ediyor. Fakat buluşma kararının Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın 27 Haziran'da Kanada'da yaptığı görüşmede verildiği yorumlarını kesin bir dille reddediyor. Yetkililer, görüşmenin Erdoğan-Obama buluşmasından önce kararlaştırıldığını vurguluyor. Diplomatik kaynaklar da kanlı baskın öncesinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2 Haziran'da Washington'da görüşmesinin kararlaştırıldığını ancak vahim saldırı üzerine buluşmanın gerçekleşmediğini hatırlattı. Kaynaklar Brüksel'deki gizli buluşmanın iptal edilen Davutoğlu-Netanyahu buluşma sürecinin devamı olarak görülmesini istedi ve, "Bizim İsrail'le görüşme konusunda bir sıkıntımız yok." diye ekledi. Ankara'ya göre İsrail'de bazı kesimlerin ise Türkiye ile görüşmeye alerjisi var. Bu kesimlerin Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman olduğu belirtilirken Başbakan Netanyahu daha ortada bir pozisyonda görülüyor. Tarafların görüşmenin gizli kalması için mutabık kaldığı ancak İsrail'deki iç hesaplaşma sebebiyle buluşmanın Tel Aviv tarafından basına sızdırıldığı ortaya çıktı. Bu gelişmeye kızan Ankara, görüşmeyi doğrulamak için saatlerce beklemeyi tercih etti.
Mescid-i Aksa İsrail toprağı olmayacak
Davutoğlu, Meclis'teki konuşmasında Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalar sonrasında İsrail'in 'ilk defa bu kadar yalnızlaştığını, Filistin toprakları işgal edildiğinde bile bu kadar yalnızlaşmadığını' dile getirdi. Davutoğlu, "Onun için hükümetleri çatırdamaya başladı, çatırdayacak. Bu işin peşini bırakmayacağız. Uluslararası tahkim komisyonu kurulacak." dedi. Bakan, Kudüs konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Doğu Kudüs İsrail'in toprak parçası değil, uluslararası hukuka göre Filistin toprağıdır. Mescid-i Aksa da İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır." diye konuştu. Bir gün barış olursa Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olacağını, Türkiye'nin de Doğu Kudüs'te yapılacak Arap Ligi toplantısına katılacağını ifade eden Davutoğlu, Doğu Kudüs'teki dini mekanların idaresinin hâlâ Osmanlı'dan kalan teamüllerle yönetildiğini hatırlattı. BM'deki Doğu Kudüs Komisyonu'nda Türkiye'nin Amerika ve Fransa ile birlikte üye olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Yani Doğu Kudüs uluslararası hukuk açısından da bizi ilgilendirir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Doğu Kudüs bizim meselemizdir." dedi. İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA

Zaman