Aydın ve sanatçılardan 'evet' kampanyası

Reform paketinin Anayasa Mahkemesi'ndeki iptal davasına müdahil olmak isteyen sivil toplum kuruluşları ve aydınlar bir yandan da referandum yapılacakmış gibi çalışmalarını yürütü...

 

Reform paketinin Anayasa Mahkemesi ' ndeki iptal davasına müdahil olmak isteyen sivil toplum kuruluşları ve aydınlar bir yandan da referandum yapılacakmış gibi çalışmalarını yürütüyor . Bu amaçla dün bir araya gelen sanatçı , aktivist , siyasetçi ve insan hakları savunucuları , ' evet ' kampanyası başlattı .

70 Milyon Adım Koalisyonu Sözcüsü Şenol Karakaş , referandumun kabul edileceğine kesin gözüyle bakıyor .
Yarından itibaren sivil toplum örgütleri olarak ' Anayasa değişikliğine evet ' adı altında bir de imza kampanyası başlatacaklarını belirten Karakaş , " Halka bu değişikliğin önemini anlatacağız . Darbe anayasası artık geride kalmalı . " diyor . Sivil toplum örgütleri , kampanya dahilinde bir de afiş çalışması yaptı . Afişte şunlar yazıyor : " 12 Eylül Anayasası ' ndan tümüyle kurtulacak yeni bir anayasa istiyoruz . Mevcut anayasa değişiklik paketi 12 Eylül Anayasası ' ndan tümüyle kurtulmak yönündeki taleplerimizi karşılamıyor . Ama bu paket darbe anayasasının çöpe atılması yönünde önemli bir ilk adımdır . Bu yüzden yetmez ama evet . "
Referandum paketinin Anayasa Mahkemesi ' nde dokunulmadan halkın önüne gelmesini talep eden sivil toplum örgütleri , sokaklarda stant açıp , pankart ve dövizlerle Yüksek Mahkeme ' ye bu taleplerini iletecek . Referandum için ' evet ' cephesinde ise farklı kesimlerden birçok aydın yer alıyor . Genç Siviller , Roni Margulies , Baskın Oran , Doğan Tarkan , Cihat Gökdemir , Leyla İpekçi , Çağatay Adadol , Cengiz Aktar , Oral Çalışlar , Eren Keskin , Ferhat Kentel , Gülay Göktürk , Mor ve Ötesi grubundan Kerem Kabadayı , ' anayasa değişikliğine evet ' diyenlerden birkaçı . Esastan görüşme Anayasa ' ya aykırı
Anayasa değişikliklerine ilişkin paket hakkında karar verecek olan Anayasa Mahkemesi ' ne sivil toplum temsilcilerinden ' tarafsız davranması ' uyarısı geldi . Sivil toplum , Mahkeme ' nin ' şekilden inceliyorum ' diyerek esasa girmesinin Anayasa ' ya aykırı olduğunu belirtti .
Necati Ceylan ( Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı ) : Mahkeme , millet adına karar verecek
Anayasa Mahkemesi , referandum için iptal davasını ancak kanunlaştıktan sonra görüp denetleme hakkına sahip . Ayrıca temel hak ve özgürlükler yönünden darbe anayasasının değişmesi için en geniş kapsamlı paket durumunda . Kabul edilmesi milletin yararına . Dolayısıyla her vatandaşın bu davaya müdahil olmaya hakkı var .
Sami Uslu ( Hak-İş Başkanı ) : Mahkeme , tarafsızlığını göstersin
Eğer Anayasa Mahkemesi Türk halkını temsil ediyorsa kendi vatandaşının yaptığı başvuruyu kabul etmeli . Zira sivil dayanışma platformu bu milletin vicdanıdır . Türk yargısının tarafsızlığının tartışıldığı bir dönemde , müdahillik talebimizle kendilerine tarafsız bir mahkeme olduklarını ispat etme fırsatı tanıyoruz .
Ömer Cihad Vardar ( MÜSİAD Başkanı ) : Referandum için dayanışma göstereceğiz
Ülkemizdeki tüm şubelerimizle beraber sivil dayanışma göstereceğiz . Biz MÜSİAD olarak demokratikleşmenin tam anlamıyla yerleşmesi için yapılacak tüm çalışmaları destekliyoruz . Doğrusu anayasa değişikliği paketinin referandumla neticelendirilmesidir ve biz buna destek olacağız . Nihai kararı milletimiz vermelidir .
Hasan Celal Güzel ( Eski Bakan-Köşe yazarı ) : Esastan inceleme partizanlık olur
Eğer bir insan okuduğunu anlıyorsa , biraz da akla sahipse Anayasa ' nın 148 . maddesinin ikinci cümlesi çok açık . Anayasa paketiyle ilgili şekil bakımından denetleme yapılabilir . Esastan inceleme mümkün değil . Esastan incelenebileceğini söylemek için ideolojik düşünmek , partizan olmak , tarafgir olmak lazım .
Adnan Tanrıverdi ( Emekli Tuğgeneral ) : Yetkiler , hak sahibine teslim edilmeli
Anayasa Mahkemesi bu referandum paketini sadece şekil yönünden denetleyebilir . Mahkemenin yetkisini aşmaması gerekir . Beklentimiz de bu yönde . Parti kapatma ve anayasa değişiklikleriyle ilgili onay makamı Meclis olmalı . 82 Anayasası ' nda özerk yapılar olan TSK ve yargı kurumlarına Meclis ' in üzerinde yetkiler verildi . Bu yetkilerin hak sahibine teslim edilmesi şart .

Zaman