Barzani Kürt konferansına sıcak bakmıyor

Bir BDP heyeti dün Kuzey Irak'taydı. Kapatılan DTP'nin eski genel başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un da bulunduğu heyet, bölgesel yönetiminin lideri Mesud Barzani ile görüştü. Görüşmede, Barzani'nin Erbil'de toplanması planlanan Kürt konferansına yeşil ışık yakmadığı belirtiliyor.

Bir BDP heyeti dün Kuzey Irak'taydı. Kapatılan DTP'nin eski genel başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un da bulunduğu heyet, bölgesel yönetiminin lideri Mesud Barzani ile görüştü. Görüşmede, Barzani'nin Erbil'de toplanması planlanan Kürt konferansına yeşil ışık yakmadığı belirtiliyor. 2008'de Erbil'de Kürt konferansı toplanmasını o önermişti. Ama bugün farklı bir noktada.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, Erbil'de BDP heyetini ağırladı. Ancak heyetin yeniden gündeme getirdiği Kürt konferansı önerisine sıcak yaklaşmadı:

"Dünya değişiyor. Kürt sorunun silahla çözülemeyeceği görülmüştür. Çözümün yolu diyalog ve birbirini anlamaktır. Kürt konferansı aceleye getirilecek bir konu değil."

Konferansa, terör örgütü PKK da örgütsel kimliğiyle katılmak istiyor. Hatta Öcalan'ın da konferans için hazırladığı bir dosyanın ele alınması talebi var.

İddialara göre, Barzani'nin öneriye soğuk yaklaşmasının sebebi de bu.

PKK, "Konferansa katılırsak çıkan kararları değerlendiririz" diyor, Barzani cephesi, "Çıkan kararlara herkes uymalı" görüşünde.

Barzani, heyete konferansın yanısıra genel mesajlar da verdi, "Kürtler barışı seçmeli, bunu stratejik yol yapmalı. Savaşı seçen taraf olmamalı" uyarısında bulundu.

Barzani ile görüşen heyet, Bölgesel Yönetimin Başbakanı Berham Salih ile de bir araya geldi.

Salih, heyetle görüştüğü gün Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ile de bir araya geldi.

O görüşmede, ikili ilişkilerin derinleştirilmesi ele alındı.

CNN Türk