Azap Gölü Yeni 'Azap' Çekiyor

Ege Bölgesi'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Söke'deki Azap Gölü yine can çekişmeye başladı.

Azap Gölü Yeni 'Azap' Çekiyor
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği tarafından yapılan araştırmada, Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes Nehri ve Bafa Gölü'nden sonra üçüncü büyük sulak alanı olan Azap Gölü'nde yaşanan kirlilik nedeniyle ekosistemin çökmesine yol açtığı, doğal sistemin en üst basamağında yer alan kuşların bile ölmeye başladığı ortaya çıktı.
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan Azap Gölü'nde, çevresindeki tarım arazilerinden ve Menderes Nehri'nden gelen kirlilikle meydana gelen balık ölümleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan taban kirliliği ve metan gazı oluşumuyla ekosistemin bozulduğunu söyledi. Ölen balıkları kuşların yediğine dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ''Ölen balıkları kuşlar yiyor. Bunun sonucunda göldeki doğal dengenin en üst basamağını oluşturan kuşlar da ölmeye başladı. Normalde yanlarına hiç yaklaştırmayan, uzaktan dürbünle bakıldığında bile rahatsız olarak hemen uçan bu kuşlar, yanı başlarına gelmemize rağmen uçmuyorlar. Kuşların ölmeye başlaması çok vahim bir durumu göstermektedir. Gölde şu anda ekosistem çökmüştür. Çevresinde yaşam devam etmektedir. Ancak gölden su içen hayvanları, göl suyundan sebzelerini, tarlalarını sulayanları neler beklediği konusunda kimsenin bilgisi yok. Azap Gölü'ne acil dikkat çekiyoruz, göle bu kadar 'azap' çektirmeyin diyoruz '' dedi.
Bu arada, EKODOSD'un çalışmaları çarpıcı bir gerçeği daha ortaya koydu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, aynı zamanda EKODOSD üyesi oylan Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Erol Kesici'nin, Azap Gölü'ne ilişkin rapor hazırladığını belirterek, göl suyunun ölen canlıların tabanda çürümesiyle ortaya çıkan zehirli ''Microcystis aeruginosa'' içerdiğini ortaya koyduğunu, Azap Gölü'nün suyunun hiçbir canlıya içirilmemesi, gölden balık tutulmaması, suyunun tarımda kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu da kaydetti.