Ramazan'da nelere zam yapılacak

Ramazan yaklaşırken vatandaş acaba nelere zam gelecek, hangi ürün ne kadar olacak diye düşünmekten kendisini alamıyor. İşte Ramazanda zam yapılacak ürünler. Ramazan'da en çok hangi ürüne zam yapılacak. Ramazan Pidesi ne kadar olacak? Ramazan'ın vazgeçilmez tatlısı kadayıf'ın fiyatı ne kadar...

Ramazan'da nelere zam yapılacak
Akdağ Yufka ve Kadayıf Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akdağ, yaklaşık 5yıldır kadayıfın kilosunu 4 TL’den sattıklarını belirterek, Ramazan öncesi kadayıf ve diğer ürünlerine zam yapmayacaklarını bildirdi.

Kadayıfta yıl içerisinde artan maliyetlere rağmen 5 yıldır kadayıfın aynı ücretten satıldığını anlatan Akdağ, “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da kadayıfa zam yapmama kararı aldık. Herkesin ramazan ayında zamlardan etkilenmeden rahatça kadayıf yemesini istiyoruz” diye konuştu.

Kadayıfı Ramazan ayı boyunca 4 TL’den, ekmek kadayıfı ve yufkayı da 3.5 TL’den satmaya devam edeceklerini söyleyen Rüstem Akdağ, “Ürünlerimizi büyük ve saygın marketlerde de günlük olarak satışa sunuyoruz. Yıllar içerisinde bir takım maliyet artışları yaşansa da bu maliyetleri vatandaşımıza yansıtmayacağız. Yıllardır halkımızın büyük teveccüh gösterdiği ürünlerimizi kalite standartlarımızı koruyarak zam yapmadan halkımıza sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Kadayıfın yanı sıra su böreği yufkası, Kemalpaşa, şekerpare, sütlü yumurtalı erişte ve diğer hazır tatlı çeşitlerini aynı fiyattan satmayı sürdüreceklerini belirten Akdağ, amaçlarının halkın Ramazanda vazgeçilmezi olan Kadayıfın herkesin sofrasında yer alması olduğunu sözlerine ekledi.

Beyaz eşya satışı yüzde 50 arttı

Arçelik'in Yenibosna'daki yetkili bayii müdürü Hasan Tüzel, ocak-martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha fazla satış yaptıklarını, bunda evliliklerin haziran ve temmuza yoğunlaşmasının etkili olduğunu aktardı. Bosch yetkili servis çalışanları da, en çok satılan ürün gamının da buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ocak olduğunu söyledi. Fiyatı bir anda yükselen ancak düğünlerin vazgeçilmezi altın sektörü ise Türkiye'de kendini toparlamaya çalışıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) 76 numaralı Kuyumculuk Komitesi Başkanı ve İnci Kuyumculuk'un sahibi Erkan Kurtulmuş, fiyatların artış trendini sürdürmesi sebebi ile satışların daha evvelki yıllara göre gerilediğini aktardı. Kurtulmuş, önceki yıllarda 200 kilo olan yıllık toplam satış rakamlarının şu an 150 kilo civarlarında seyrettiğini aktardı. Fakat çeyrek altının da çeyreğinin piyasaya sürülmesi sebebi ile geçen yılki yüz bin adetlik satışın altına bu yıl inilmediğini aktardı.

Ramazan Pidesi'ne zam yok

Federasyon Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Balcı, un fiyatlarında çuval başına 3-4 lira artış olmasına rağmen fırıncı esnafının bunu Ramazan ayı boyunca ekmek ve pide fiyatlarına yansıtmayacağını belirtti. Ekmek fiyatlarında 2008 yılında yaşanan kuraklık hariç yılda ortalama yüzde 10-15 oranında artış yapıldığına dikkat çeken Balcı, 2008 yılında ise bu artışın yüzde 25 düzeyinde gerçekleştiğini, halen ekmeğin kilogram fiyatının 2,5 lira olduğunu ve Ramazan ayından sonra ekmek fiyatlarında
bir değişiklik yapmayı istediklerini ifade etti. Un fiyatları dışında esnaf maliyet artışının çalışanlara yönelik ücret farklarından kaynaklandığını belirten Balcı, "Bu nedenle Ramazan'dan sonra ekmek fiyatlarında yüzde 10-15'lik bir artış gündeme gelebilir. Ancak bunu en düşük düzeyde tutmak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Ramazan ayı boyunca pidenin kilogram fiyatının 2008, 2009 yıllarında olduğu gibi 3,5 liranın üzerine çıkmaması için federasyon olarak genelge gönderdik. İller satış fiyatını kendi
maliyetlerine göre belirleyebilecek. Genelgede 300 gramlık pide 1 liradan, 450 gramlık pide de 1,5 liradan satılacak" dedi.
Ekmeğin hijyenik şartlarda üretim ve satışı için çalışmaların sürdüğünü de ifade eden Balcı, üretim izni olmayan işletmelerin kapatılması ve kaldırımlarda ekmek satışının önlenmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile işbirliğinin sürdüğünü kaydetti.