(özel Haber) Eksen Kayması Armut İhracatını Ortadoğu'ya Çevirdi

Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle zor duruma düşen Bursalı armut üreticilerinin imdadına Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri yetişti

(özel Haber) Eksen Kayması Armut İhracatını Ortadoğu'ya Çevirdi
Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle zor duruma düşen Bursalı armut üreticilerinin imdadına Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri yetişti. Bursa'da üretilen ve hasat dönemi başlayan Santa Maria armudu, Ortadoğu ülkelerinin sofralarında yer bulacak.
Dünya'nın 6. büyük armut üreticisi olan Bursa, Ortadoğu açılımı yaşıyor. Sadece Ketsel ve Gürsu'da üretilen Santa Maria cinsi armudun hasat dönemi başladı. Köylüler, yıl boyunca çaba sarfedip ürettikleri armutları toplamaya başladı. Geçen yıla kadar Santa Maria armudunun yüzde 90'ını Doğu Avrupa ülkelerine ihraç eden üreticiler, bu ülkelerde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle ihracatta endişeye düştü. Batı Avrupa ülkelerinde de yaşanan ekonomik krizi sebebiyle sıkıntıya düşen Bursalı üreticilerin imdadına
Ortadoğu ülkeleri yetişti. İran başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinden Santa Maria armudu siparişi alan üreticiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ekonomi doğuya kayıyor' açıklamasının armutta yaşandığını söylediler.
Armut üretiminde dünyada ABD, Japonya, İspanya, İtalya, Almanya'nın ardından 6. sırada yer alan Türkiye'de armut üretiminde artış yaşandığını ifade eden Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Fevzi Fırtına, bu sene ürün kaybının yaşanmadığının altını çizdi. Bu yıl 350-360 bin ton Santa Maria armudu üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Fırtına, Bursa armutlarının Ortadoğu ülkelerinin sofralarında yer bulacağını dile getirdi. Fırtına, "Ortadoğu ülkeleri armut üreticisinin imdadına yetişti. Bursa armudumuz
Ortadoğu yolcusu. Ürünlerimizin birçoğunu ihraç edeceğiz. Doğu Avrupa ülkelerinden gelen kriz haberleri bizi ilk önce korkutmuştu. Ama Ortadoğu ülkelerinden gelen ihracat talebi üreticileri heyecanlandırdı. Bu sene Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Türki Cumhuriyetleri'ne ve Rusya'ya da ihracat yapılacak. Ekonominin doğuya kaydığı açıklamaları, Bursa armuduna yansıdı" dedi.
Armutta bu sene olumlu beklenti içerisinde olduklarını kaydeden Fırtına, "Bursa armudu, dünyanın tercih ettiği bir ürün. 30 sene önce bir grup çiftçi, İtalya ürünü olan Santa Maria armutlarını Bursa'da üretmeye başladı. Her geçen sene ürün kapasitesini artıran Bursalı çiftçilerimiz, Bursa armudunu ünlü hale getirdi. Bu Bursa çiftçisinin bir başarısı. Santa Maria armudunun hasat döneminin başlamasıyla çiftçiler aileleriyle gece gündüz armut topluyor. Ortadoğu'dan gelen güzel haberler de çiftçiyi
heyecanlandırdı" şeklinde konuştu.
Santa Maria'nın ardından Deveci armudunun hasat döneminin Ekim ayında başlayacağını belirten Fırtına, Bursa armudu ile ilgili üniversitedeki akademisyenlerin araştırma yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ortadoğu'daki ihracat talebinin ardından Bursalı armut üreticileri ise kamyon kasalarına ürünlerini yüklemeye başladı. Barakfakih armut toplanma alanına her dakika traktörler ve kamyonlar giriş yapıyor. Barakfakih Kooperatif Başkanı Haluk Gürel, "Kasa kasa armutlar Ortadoğu'ya gidiyor. Bursa armutta bir numara. Santa Maria armudumuzun Ortadoğu ülkelerinin sofralarında yer alması bizim için güzel bir şey. Doğu Avrupa'daki krizin ardından Ortadoğu'dan gelen ihracat talepleri bize adeta ilaç oldu"
ifadelerini kullandı.
Armut bahçelerinde tarımla uğraşan kadınlar gece gündüz armut topluyor. Ağaçlardan topladıkları armutları kasalara yerleştirerek araçlara yükleyen kadınlar ve çiftçiler, ekmek parası kazanmak için çaba sarf ediyor.