'Özbek Kırgız Çatışmasında Kardeş Kanı Döküldü'

Adana'da Kurulu Türkistanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İlker Medeni, yakın zamanda yaşanan Özbek-Kırgız kavgası ve Uygur Türklerinin Çin'de katledilmesini unutmadıklarını söyledi.

Emperyalist güçlerin iktidar savaşında Kırgızistan'ı kurban olarak seçtiğini burada çatışma çıkardığını belirten Medeni, "Bölgedeki doğal kaynaklar ve yeraltı zenginliklerine göz diken dış odaklar, Özbek-Kırgız çatışmasını yaratarak kardeşkanı döktürmüştür. Bu yaşananları unutmayacağız ve ders alacağız" dedi.
Doğu Türkistan'ın Türk-İslam coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğini hiçbir zaman ve hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini de kaydeden Medeni, Çin'de, Uygur Türklerinin katliama uğramasının da asimilasyoın amaçlı olduğuna dikkat çekti.
Adana'da ki Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, bölgede yaşayan Kazak, Kırgız, Türkmen ve Doğu Türkistan'da yaşayan soydaşlarını her yıl çeşitli etkinliklerle bir araya getiriyor. Başkan Medeni, Orta Asya olarak bilinen Türkistan topraklarında yaşayanların bölgedeki yakınlarını da dernek çatısı atında buluşturduklarını söyledi. Medeni, hem Türklerin, hem Türkistanlıların kültürünü yaşatmak, genç nesillere bunu aktarmak amacıyla kurulan derneğin önemli etkinliklere imza attığını da hatırlattı. Etkinliklerinde Türkistan sümereği hazırlandığını, bir hafta boyunca buğdayın çimlendirildiğini, pekmeze benzer bir tatlı hazırlandığını, bunun da paylaşıldığını anlatan Medeni, "Kazanlarda sümereg pişerken, halkımız da gelip o kazanın başında dua eder. Sümereg demini alıp hazır hale geldiğinde ise dualar eşliğinde kazanlar dolusu dağıtılır. Bu içine şeker konulmadan şeker tadını alan muhteşem bir Türkistan tatlısıdır" dedi.
Her yıl geleneksel pilav günü düzenlediklerini kaydeden Medeni, meşhur Türkistan pilavının da bu tür etkinliklerde kazanlar dolusu dağıtıldığını anlattı.
Özbekisten, Türkmenistan, Kırgızıstan gibi ülkelerden gelen sanatçıların etkinliklerine renk kattığını, kendi yörelerinin oyunları, şarkıları ve türkülerini Adana'ya taşıdıklarını ifade eden Medeni, "Bizim öncelikli amacımız kültürümüzü yaşatmaktır" diye konuştu.