Devlet Bakanı Bağış, Abd Büyükelçisi Jeffrey'i Kabul Etti

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rum yetimhanesinin Patrikhane'ye devri ile ilgili olarak, "Patrikhane yetimhaneyi dünya için ortak payda olarak değerlendirmek istiyor

Devlet Bakanı Bağış, Abd Büyükelçisi Jeffrey'i Kabul Etti
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rum yetimhanesinin Patrikhane'ye devri ile ilgili olarak, "Patrikhane yetimhaneyi dünya için ortak payda olarak değerlendirmek istiyor. Küresel Çevre Enstitüsü olarak bütün dünyadaki çevre konusunda araştırma yapan üst düzey araştırmacıların, akademisyenlerin çalışma yapabileceği, Büyük Ada'da buluşabilecekleri bir yapı haline dönüşecek" dedi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Amerika'nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'i kabul etti. Büyükelçinin veda turları kapsamında ziyaret ettiği Bağış, büyükelçinin Türkiye'ye çok önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, "Obama'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki konuşmasında söylediği 'Türkiye gelecek yüzyılı belirleyecektir' ve bir önceki Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un 'PKK ortak düşmanımızdır' sözlerini söylemesinde katkıda bulunmuştur. Türkiye'nin
demokratikleşmesinde, PKK ile mücadelesinde desteğini esirgememiş, elinden gelen yardımı yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını desteklemiştir" dedi.
Bağış, Büyükelçi Jeffrey'nin Türkiye'nin ikinci bir büyükelçisi gibi çalışacağını belirterek, "Türkiye, Bağdat'ın yeniden yapılanmasında görev alacaktır. Sayın Jeffrey, Türk firmalarının önünün açılmasında rol oynayabilir" ifadelerini kullandı. Jeffrey ise, Obama'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için destekleri olduğunu hatırlatarak, "Türkiye bölgesel ve küresel bir rol oynayabilir" diye konuştu.
Bir basın mensubunun Rum yetimhanesinin Patrikhane'ye devriyle ilgili sorusu üzerine Bakan Bağış, bu konuda Avrupa Birliği Adalet Divanı ve İnsan Hakları kararları olduğunu belirterek, "Patrikhane ile diyaloglarımız sürüyor. Patrikhane yetimhaneyi dünya için ortak payda olarak değerlendirmek istiyor. Küresel Çevre Enstitüsü olarak bütün dünyadaki çevre konusunda araştırma yapan üst düzey araştırmacıların, akademisyenlerin çalışma yapabileceği, Büyük Ada'da buluşabilecekleri bir yapı haline dönüşecek"
dedi.
Jeffrey ise, Afganistan'da Taliban'a karşı yürütülen operasyon bilgilerinin sızması ile ilgili soru üzerine, yüzde 100 bilmediklerini, NATO çerçevesinde Afganistan ve NATO birlikleri için çabaların devam edeceğini söyledi.