Denizlili sanayiciler Ortadoğu'ya Suriye üzerinden giriyor
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli'nin Suriye'nin başşehri düzenlenen Uluslararası Şam Fuarı SONRASO'da, Arap dünyası ve Ortadoğ
DTO, 14-23 Temmuz 2010 arasındaki 57. Uluslararası Şam Fuarı ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı. Bu yıl 21 ülkenin katıldığı fuarda 61'i Türkiye'den olmak üzere bin 918 firma stant açtı. Özer, oda binasında düzenlediği basın toplantısında DTO Meclis Başkanı Mehmet Gökçe, Yönetim Kurulu başkan yardımcıları İmran Eraslan ve Hüseyin Memişoğlu, meclis üyeleri Abdullah Doğrar, Ahmet Karakoçoğlu, Halil Öztürk ve Kasım Karakaş'tan oluşan bir heyetle fuarı değerlendirdi. Necdet Özer, "Denizli'nin ihracatıyoğun olarak Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'yedir. Bu pazarlar küresel krizden olumsuz şekilde etkilenince sıkıntı yaşamıştık. Dolayısıyla krizin etkilerini azaltmak ve yeni krizler yaşamamak için yeni pazarlar bulmamız gerekiyordu. İlk olarak Suriye'yi hedef olarak belirledik ve Şam Fuarı'nı çok önemsedik. Heyetimizden aldığımız bilgilere göre sadece Şam'la sınırlı kalınmadı. Beyrut'tan, Libya'dan, Bahreyn'den çok sayıda katılımcı ve işadamıyla temasa geçildi. Bu şekilde Ortadoğu'nun da kapısını aralanmış oldu." dedi. Yeni pazarlara girmenin yolunun fuarlardan geçtiğini ifade eden DTO Başkanı Özer, "Uluslararası Şam Fuarı da Suriye'nin yanısıra Arap dünyası ve Ortadoğu'nun kapılarını açmıştır. Bu fuardan bir tane bile iş bağlantısı sağlasak, bizim için çok önemlidir. Fuar aracılığıyla Denizli için daha büyük fırsatlar doğmasını temenni ediyoruz." diye konuştu. Özer vali, ticaret odası başkanı, işadamları, turizmci ve gazetecilerden oluşan bir heyeti Denizli'ye davet etmeyi planladıklarını, bu sayede şehrin tanıtımının daha iyi yapılabileceğini ve işbirliklerinin daha kolay sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Başkan Yardımcısı Memişoğlu da fuar sayesinde ikili görüşmelerin daha da arttığını belirterek, önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerin kuvvetleneceğini ifade etti. "En büyük kazancımız. Denizli'nin tanıtılmasıdırb" diyen Başkan Yardımcısı Eraslan ise şöyle konuştu: "Denizli artık Suriye'de ciddiye alınan bir şehirdir. Görüşme yaptığımız heyetler, bize bunları ifade etti. Dolayısıyla Denizli'nin Suriye'le ticari ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da artacağını gösterdi."
TÜRK İŞADAMLARI ŞAM'LA İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİNDEN MEMNUN
Burak Mermer sahibi İsa Mintaş: Umduğumdan bir hayli fazla iş aldım. Özellikle Suudi Arabistan'dan gelen talepler çok tatmin edici oldu. Gelişigüzel yapmış olduğum araştırmada, 'Malını almam.' diyeni henüz görmedim. Suriyeli bir işadamı, ocağımdan çıkan mermerin tamamını almayı teklif etti. Artık nasip diyoruz, yalnız fiyat-kalite ayarlamasını iyi yapmak, burada başarıya ulaşmamın anahtarı olabilir.
Megamadeni Ev Gereçleri sahibi Abdullah Bozkaya: Halktan büyük katılım var. Biz bu fuarda Suriye'nin yanısıra Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, İran ve Irak'tan gelen işadamlarıyla iyi iş bağlantıları yaptık. Aslında Suriye zor bir pazar. Orta direk dediğimiz kesim yok denecek kadar az fakat alım gücü düşük kesim çok büyük. Bu sebeple ürün-fiyat dengesi iyi kurulmalı. Ürünlerimizin bazılarının Suriye pazarında rahatça satılacağına eminim.
Demsan Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Demirkan: İlk katılmamıza rağmen gördüğümüz ilgiden memnunuz. Kesin bir şey söyleyemesem de yaptığımız görüşmelerden edindiğim bilgilere göre ucuz Çin mallarının tercih edilir durumda fakat Türk mallarının da kalitesi iyi biliniyor.
Baysu sahibi Ferruh Dalkılıç: Umduğumuzdan çok daha iyi bulduk. Fuara gelenlerin neredeyse tamamında Türk hayranlığı gördük. Bu durum iş yapmamızı kolaylaştırırken aynı zamanda bizi gururlandırdı da. Bu ilgiyi doğru değerlendirerek, tüm sektörlerimizle ticari anlamda istenen noktaya gelebiliriz. Suriye pazarında iş yapmak isteyenlerin ürün gamını geniş tutması önemli, çünkü burada eksik çok fazla.
Colossae Otel Müdürü Şerafettin Karakan: Standımızda 5 binin üzerinde birebir görüşme yaptık. Karahayıt'a ve Pamukkale'ye geri dönüş alacağız gözüyle bakıyoruz. Buraya sınırı olan illerimiz için öncesi olsa da Türkiye için yeni bir pazar. Oradaki toplum. SPA gibi doğal sağlık yöntemlerine ve diğer doğadan gelen ürünlere oldukça düşkün. Bu sebeple çok misafir ağırlayacağımız düşüncesindeyim.