Yörükler Hacıalanı Yaylası'ndaki şenlikte buluştu

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Hacıalanı Yaylası'nda yapılan 3. Toros Yörük Şenliği'nde eşeklerin dövüştürülmesi büyük ilgi gördü. Şenlikte alana çı

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Hacıalanı Yaylası'nda yapılan 3. Toros Yörük Şenliği'nde eşeklerin dövüştürülmesi büyük ilgi gördü. Şenlikte alana çıkarılan eşekler dövüştürülürken zaman zaman eşekler birbirlerine tekme atarak üstünlük sağlamaya çalıştı. Sanatçıların konser verdiği şenlikte en iyi koyun, keçi, Yörük çadırı yarışması ve yörük güzeli yarışması yapıldı.

Yörükler Mersin Damızlık Koyun -Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından bu yıl 3. Toros Yörük Şenliği için Hacıalanı Yaylasında bir araya geldi.

Şanliğe Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürü Hanifi Avcı, Yör–Türk Vakfı Mersin Şubesi Başkanı Berdan Tun, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, AK Parti İl Başkanı Merter Mekin Salt ile çok sayıda davetli katıldı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu şenlikte yaptığı konuşmada Yörüklerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yörüklerin, Anadolu'ya Türk göçünün ilk temsilcileri olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Yörüklerimiz Anadolu'ya geldikleri günden beri Türk kültürü ve değerlerinin taşıyıcıları, ana yurda geldiği günden itibaren bu dağların, bu vatanın ve bu toprağın bekçisi olmuşlardır. Bu gün bir kez daha, Yörükleri bir arada, birlik ve dirlik içerisinde görmekten son derece mutlu olduğumu belirtiyorum." diye konuştu.

Yörüklerin bu vatanın çimentosu olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Yörüklerimiz birliğimizin ve bütünlüğümüzün güvencesi olduğunu bir kez daha belirtiyor, ortaya koyduğunuz bu birliktelik için, bu coşku için hepinizi Valiniz olarak içtenlikle kutluyorum." dedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er yörüklere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

"Kültürümüzü yaşatmak istiyorsak, hayvancılık önemsenmelidir ve hayvancılığa destek olunmalıdır" diyen Er, "Eğer biz bu dağlara sahip olmak istiyorsak, bu Ay-Yıldızlı bayrağın Toroslar'da ve Türkiye'nin her karışında dalgalanmasını istiyorsak, mutlaka dağlarda yaşayan bu nesile sahip çıkmamız gerekiyor. Benim buradan Yörüklere söyleyeceğim en önemli cümle ise şu, Çocuklarınızı okutunuz. Eğitim fırsatını çocuklarınıza tanıyınız. Çünkü eğitilmiş bir nesil geleceğimizin sigortası demektir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların Güzeloğlu ile milletvekili Er yörük çadırlarını ziyaret etti.

Vali Güzeloğlu'na Yörük kıyafetini temsil eden, poşu, şapka ve şalvar hediye edildi.

Güzeloğlu kürsüde şapkayı giyerken poşuyu ise omuza aldı.

Yörük güzeli yarışmasında birinci Seher Yağcı oldu. Özlem Yıldız basın sempati güzeli seçilirken en iyi keçi ve koyun yetiştiricisi Kadir Yıldız, en güzel çadır sahibi de Mustafa Gurbet oldu.

Şenliğe eşeklerin dövüşü damgasını vurdu. Sahipleri tarafından alana getiriler eşekler dövüştürüldü. Sahiplerinin zor zapt ettiği eşekler birbirlerine saldırdı. Zaman zaman bir birlerine tekme atan eşekler üstünlük sağlamaya çalıştı. Dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

Şenlik Aşık İmami, Engin Nurşani ve Musa Eroğlu'nun konseri ile sona erdi.