Türkiye'de yatırım yapın, size ortak da bulurum

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Teksas eyaletinin en büyük şehri Houston'da ciroları toplamı 1 trilyon 256 milyar dolar olan şirketlerin temsilcileriyle bir araya gel...



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Teksas eyaletinin en büyük şehri Houston'da ciroları toplamı 1 trilyon 256 milyar dolar olan şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Çağlayan, 1 milyon 15 bin çalışanı bulunan dev bütçeli şirketleri Türkiye'de yatırıma davet etti. Bakan, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen, ortak arayan şirketlere "Gelin Türkiye'de yatırım yapın. Ben size güçlü ortak bulurum." dedi. Şirketlerin üst düzey yöneticileriyle özel görüşmeler yapan Bakan Çağlayan, şunları söyledi: "AECOM dünyanın en büyük müşavirlik firması. Gelin Türkiye'ye yatırım yapın dedim. Bir ay içinde gelecekler. Westlake Chemical firmasının Petkim'e mal verdiklerini öğrendim. Polietilen başta olmak üzere dünyanın en büyük polimer üreticisi. Daha önce Ortadoğu'da yatırımlar yapmışlar, başarısız olmuşlar. Çok rahat yatırım yaparsınız Türkiye'de. Bizim üzerimizden diğer ülkelere de gidersiniz dedim. Kimya İhracatçıları Birliği ile görüşecekler." General Electric Petrol ve Gaz firmasının Ceyhan Rafinerisi'nin müteahhitlik müşavirlik hizmetleri için teklif verdiklerini belirten Bakan Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, firma Çin, ABD ve Suudi Arabistan'da nükleer enerji alanında çalışmalar yapmış. Türkiye'deki yenilenebilir enerjiyle ilgileniyorlar. Shaw Enerji ve Kimya Grubu enerji ve kimyada dünyanın en büyük firmalarından biri. Çelik boru üretiminde ABD'nin ikinci büyük şirketi. Bahreyn ve Türkiye'de yatırım düşünüyorlar. Ortak arıyorlar.
Bakan Çağlayan, temasları çerçevesinde gittiği Raindrop Türk Evi (Turquise Home)'ni ziyaret etti. Burada kendini Türkiye'de gibi hissettiğini, buradaki işadamlarının Türkiye'nin daimi elçileri olduğunu söyleyen Çağlayan, ''Sizler bizim için burada büyük bir güçsünüz.'' dedi. Çağlayan, Türk diasporasını dünyanın her yerinde bulma, network ortamında, ortak noktada buluşturmak için çalışma başlattıklarını, tüm bunları Türkiye'nin geleceği için yaptıklarını belirtti. Türk Avrasyalılar Turquise Konseyi Başkanı Cemil Teber, konseyin 7 güney eyaletinde faaliyet gösterdiğini, 50 eyalette 180 vakıf, 6 federasyon, 1 konfederasyon olarak örgütlendiklerini, seçilmişlerle toplumun bağlantısını sağlamanın faaliyet alanları olduğunu, buna lobi faaliyeti de denildiğini, 7 eyaletten 100 eyalet Temsilciler Meclisi üyesi, 30 eyalet senatörünün Türkiye'yi gezdiğini bildirdi. Konsey, Houston'da bir de üniversite kuruyor. Bu arada Bakan Çağlayan, kendisinin oyu ve desteğini İstanbul'dan Houston'a direkt uçak seferlerinden yana verdiğini bildirdi. Çağlayan, İstanbul-Los Angeles seferinin 3 Mart 2011'de yapılacağını, en geç 1 Mart 2011'de İstanbul-Houston seferlerinin başlaması gerektiğini kaydetti.

Zaman