Kılıçdaroğlu: Özal'ın da başımızın üstünde yeri var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya'da eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ı överken, Başbakan Tayyip Erdoğan'a sert eleştiriler yöneltti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya'da eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ı överken, Başbakan Tayyip Erdoğan'a sert eleştiriler yöneltti. Özal için, "Başımızın üstünde yer var" diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan için de 'milletin sırtındaki kene' nitelemesinde bulundu.

CHP lideri, iki gün sonra aynı meydanda miting yapacak olan Erdoğan'a "Recep Bey bu meydana gelip 'kul hakkı yemedim' derse, kul hakkı yediğini belirten raporları yakasına ben sıkıştıracağım" diye seslendi.

Kemal Kılıçdaroğlu, parti liderliğine seçildikten sonra ilk kez bir Doğu Anadolu şehrinde halka seslendi. "12 Eylül Anayasası'na hayır" pankartının dikkat çektiği İnönü Meydanı'ndaki mitingte, Kılıçdaroğlu da 12 Eylül anayasasını değiştiren pakete yüklendi.

Sözlerinin başında Malatya'nın başbakanlar, cumhurbaşkanları yetiştirdiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Malatya'da İnönü de var, Özal da var. İnönü'nün de, Özal'ın da başımızın üzerinde yeri var. Bu devlete kim hizmet ettiyse sonuna kadar destekleyeceğiz." dedi. Erdoğan'ın İnönü'ye 'Hitler benzetmesi' yaptığını savunan Kılıçdaroğlu, "Şurada heykeli olan rahmetli İsmet İnönü'yü Hitler benzetmesini yapandan hesap sormayacak mısınız?" diye sordu.

İşsizlik ve yoksulluktan bahsederken "Halkı sömüren, Kırım Kongo kenesi gibi halkı sömüren Recep Bey'i 12 Eylül'de sandığa gömeceğiz" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın inançlarını ve etnik kimlikleri de sömürdüğünü ileri sürdü. CHP lideri, iktidara geldiklerinde yolsuzlukların hesabını soracaklarını belirterek "Babam da yolsuzluk yapsa yakasına yapışacağım" ifadesini kullandı.

Anayasa paketinden bahsederken Erdoğan'ın 'Bir paket yaptık, hap gibi' dediğini belirten ve "Doktor olmayanın hazırladığı hapı yutmak intihar etmektir" diyen Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında yeni anayasa hazırlayacakları sözünü de yineledi.

BAYKAL-SARIGÜL GÖRÜŞMESİ YORUMU: GENEL BAŞKANLIĞIMA KARŞI BİR GÖRÜŞME DEĞİL

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, havaalanında gazetecilerin sorularını cevaplarken Deniz Baykal ile Mustafa Sarıgül arasındaki görüşmeyi değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, "Yorumları bilmiyorum ama görüşmeleri beni mutlu etti. Geçmişti siyasi tartışma yaşanmıştı ve kopukluk olmuştu. Normal insani ilişkilerin güçlenmesi açısından yapılan bir görüşme." şeklinde konuştu. 'Genel başkanlığınıza karşı bir girişim olarak algılıyor musunuz?' sorusuna ise Kılıçdaroğlu "Hayır" cevabını verdi.

"35. MADDE AKP'NİN SAMİMİYET TESTİ"

Kılıçdaroğlu kendisinin ilk kez ortaya attığı 35. maddenin kaldırılması yönündeki tartışmalarla ilgili olarak da şunları söyledi: "35. madde AKP'nin samimiyet testidir. Darbelere karşı mı değil mi? Darbelerin arkasına saklanılarak siyaset yapılmaz. Başbakan konuşmuş 'Biz 12 Eylül öncesi ve sonrası mağdur olduk' diye. Sayın Başbakan'a bir soru sormak isterim 'e-muhtırayı veren komutana siz ne yaptınız? Kurşun geçirmez zırhlı araç aldınız. Bu mudur sizin darbelerle mücadeleniz? Eğer bunun yanıtını vermezlerse darbelerin arkasına saklamış bir lider olarak adlandırılacaktır."