Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın Bağımsızlığını Tanıdı

Uluslararası Adalet Divanı, 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın ayrılma kararının meşru olduğunu açıkladı.

Tavsiye niteliğinde olan Divan Kararı'nın yasal bağlayıcılığı bulunmazken, kararın ardından birçok ülkenin Kosova'nın bağımsızlığını tanıması bekleniyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın açıkladığı görüş, coğrafi bir bölünme konusunda aldığı ilk karar niteliğinde. Kosova'nın bağımsızlık kararı, Kosova'daki Sırp ve Arnavutlar arasında 9 yıl süren etnik çatışmaların ardından alınmıştı. Kosovalı Arnavutlar, 17 Şubat 2008'de bölgenin bağımsızlığını ilan etmişlerdi. Kosovalı Sırplar ve Sırp hükümeti, Kosova'nın
bağımsızlığını kabul etmiyor, bu bölgeyi Sırbistan'ın bir parçası olarak görüyor. Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığının yasal olup olmadığı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'na 9 ay önce başvurmuştu. Kosova'yı başta Türkiye ve ABD olmak üzere 69 ülke tanırken, bağımsızlığa Rusya, İran, İspanya, Romanya, Slovakya, Kıbrıs Rum kesimi gibi ülkeler karşı çıkıyor.