Rektör Okudan: Nasreddin Hoca Anadolu halkından ayrı düşünülemez

Selçuk Üniversitesi bünyesinde Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, merkezin N

Selçuk Üniversitesi bünyesinde Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, merkezin Nasreddin Hoca'nın hayatını, fıkralarını, araştırmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Türk güldürü ustası Nasreddin Hoca ile ilgili Selçuk Üniversitesi'nde araştırma ve uygulama merkezi kuruldu. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü giren uygulama ile artık Nasreddin Hoca, ulusal ve uluslararası alanda bilimsel olarak araştırılacak. Fıkraları ve yaşam felsefesi üzerinde araştırmalar, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenecek olan Nasreddin Hoca'nın ismi Selçuk Üniversitesi bünyesindeki merkezde ölümsüzleşecek. Selçuk Üniversitesi'nde hayata geçirilen Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ardından Türk mizah ustası Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜNHAM)'da kültür hizmeti verecek.

SÜNHAM ile ilgili bilgi veren Rektör Okudan, "Tıpkı Mevlana gibi Türk kültürünün evrensel bir yüzü olan Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni üniversitemiz bünyesinde kurmanın gururunu yaşıyoruz. Nasreddin Hoca'yı Anadolu halkından ayrı düşünmek mümkün değildir. Onun gülmecelerini oluşturan unsurların ana noktası hiç şüphe yok ki sevgi, yergi ve övgüdür. Onu yansıtan unsurlar aynı zamanda Anadolu insanının, belli olaylar karşısındaki tutumu ve düşünce ürünlerini oluşturur." diye kaydetti.

HER TÜRLÜ BİLİMSEL VE EDEBİ ARAŞTIRMALAR YAPILACAK

SÜNHAM Nasreddin Hoca ve fıkralarıyla ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında araştırma ve incelemeler yapacağını bildiren Okudan, "Hoca ile ilgili yapılan bilimsel araştırmaları destekleyeceğiz. Ayrıca konu ile ilgili kitap, makale, belge, doküman ve diğer arşiv malzemelerini tespit edecek ve bunların teminini sağlayacağız. Nasreddin Hoca ile ilgili yayınlar yapacak, yurt dışında başka dillerde yapılan yayınlardan uygun olanları Türkçe'ye çevrilecek. Türk okuyucusunun yararına sunacağız. Ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlar düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.