Bursa'nın en büyük 250 firması açıklandı, zirvede Oyak var

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, şirketlerin 2009 yılı içinde yaptıkları net iç ve dış satış (ciro) tutarları esas alınarak oluşturulan a...



Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, şirketlerin 2009 yılı içinde yaptıkları net iç ve dış satış (ciro) tutarları esas alınarak oluşturulan araştırmaya göre, OYAK Renault'nun, 5 milyar 773 milyon TL ile Bursa'nın en büyük firması olduğunu bildirdi.

BTSO Başkanı Celal Sönmez, siyasi otoritenin, küresel krizden çıkış stratejisini dünyada ilk uygulayan yönetimlerden biri olarak takdir topladığını belirterek, "Bugün karşımızda yeni bir fırsat penceresi vardır. Eğer hükümetimiz, Türkiye ekonomisi için yeni bir başarı hikayesi yazmak istiyorsa reformlarla bezenmiş yeni bir büyüme stratejisi uygulamalıdır." dedi.
Türk ekonomisinin can damarı konumundaki Bursa'da, BTSO tarafından bu yıl on üçüncüsü yapılan '250 Büyük Firması Araştırması' sonuçları açıklandı.
Buna göre, ilk sırayı alan OYAK Renault ardından, ikinci sırayı 5 milyar 87 milyar TL'lik toplam satışla Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları alırken, Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ ise 1 milyar 144 milyon TL'lik ciro ile üçüncü sırada yer aldı. 250 büyük firmanın 2009 yılı toplam cirosu 33,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu firmaların toplam cirosu, bir önceki yıla oranla yüzde 1,3 oranında geriledi.
Bursa'nın 250 firması arasına giren şirketlerin sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 26'lık payla otomotiv ana ve yan sanayi sektörü ilk sırada yer aldı. Cirolar toplamında da ilk sırayı otomotiv ana ve yan sanayi sektörü oldu. Otomotiv ana ve yan sanayi firmalarının toplam cirosu, Bursa'nın en büyük 250 kuruluşunun toplam cirosunun yüzde 49'unu oluşturdu.
Sıralamada yer alan firmalardan 65'i, otomotiv ana ve yan sanayi, 53'ü tekstil ve konfeksiyon, 38'i gıda tarım ve hayvancılık, 26'sı makine ve metal, 13'ü inşaat, 10'u enerji elektrik ve elektronik, 9'u plastik, kauçuk ve sünger, 5'i ağaç-orman ürünleri ve mobilya, 6'sı nakliye ulaştırma, 2'si çimento-toprak ve madencilik, 3'ü kimya, 1'i deri kürk ve ayakkabı, 2'sinin ise turizm alanında faaliyet gösterdiği belirlendi. 17 firma ise muhtelif iş kollarında çalışmalarını yürütüyor. 250 firmanın 2009 yılı sonu itibariyle iş imkanı sağladığı kişi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 6.5 gerileyerek 96 bin 603 kişi oldu. 250 firmanın vergi öncesi dönem karları incelendiğinde ise 2009 yılını 212 firmanın toplam 1,6 milyar Türk Lirası karla kapattığı görüldü.
"KARŞIMIZDA YENİ BİR FIRSAT PENCERESİ VAR"
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, araştırma sonuçlarının, yakın gelecekle ilgili önemli sinyaller verdiğini söyledi. Sönmez, "Şirketlerimizin, geçen yıl sağlanan vergi kolaylıkları ve verimlilikle ayakta kaldığı aşikardır. Ama bugün ortada ne vergisel önlemler ne de verimlilikte gidilecek yol kaldı. Küresel kriz, ölçeklerimizi küçülttü." dedi.
İş dünyasının rekabet gücünü artıracak yeni bir büyüme stratejisine ihtiyaç olduğunu ifade eden Başkan Sönmez, şu bilgileri verdi: "Vergiden sosyal güvenliğe, girdi maliyetlerinden teşviklere kadar, rakiplerimizle rekabette bizi en azından eşit seviyeye getirecek düzenlemelere ihtiyacımız var. Bunun için gerekli kaynağı, başta kayıt dışıyla mücadele olmak üzere, ekonomideki kara delikleri kapatarak bulabilmek mümkün. Siyasi otorite, küresel krizden çıkış stratejisini dünyada ilk uygulayan yönetimlerden biri olarak takdir toplamıştır. Bugün karşımızda yeni bir fırsat penceresi vardır. Eğer hükümetimiz, Türkiye ekonomisi için yeni bir başarı hikayesi yazmak istiyorsa reformlarla bezenmiş yeni bir büyüme stratejisi uygulamalıdır. Bursa'nın değerli girişimcilerini, şirketlerini, küresel krizin yıkıcı etkilerine rağmen 2010 yılına sağ salim ulaştırdıkları için yürekten kutluyorum."

(CİHAN)

Zaman