Bir Zamanlar Suyu İçilen Büyük Menderes Nehri Artık Çamur Akıyor

Aydın ovasının hayat damarı konumundaki Büyük Menderes Nehri çamur akıyor

Aydın ovasının hayat damarı konumundaki Büyük Menderes Nehri çamur akıyor. Bir zamanlar içinde çok sayıda canlı barındıran ve çevresindeki bir çok canlının su ihtiyacını karşılayan Büyük Menderes Nehri, artık çamur akmaya başladı. Tema Vakfı Aydın Temsilcisi Mehmet Öztürk, "Yıllardır süren mücadeleye rağmen, Büyük menderes Nehri kirletilmeye devam ediyor. Eskiden insanlar tarafından da içildiğini bildiğimiz bu nehrin suyu artık toprakları bile çoraklaştırmaya başladı" dedi.
Ege'de binlerce dönüm ovaya hayat veren ve 2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle kuruyan Büyük Menderes Nehrinin su seviyesi bu yıl oldukça yüksek. Güzergahı boyunca tarım alanlarına su taşıyan nehir suyunun çamur gibi aktığını belirten çiftçiler, "Eskiden Menderes'in suyu ile hem toprağımızı hem de hayvanlarımızı sular, hatta zaman zaman kendimiz de içerdik. Ancak şu anda bu suyu bir canlının tüketmesi mümkün değil. Zorunluluk nedeniyle bu suyu kullanıyoruz. Bu kirlilik sorunu çözülmez ise kısa zamanda topraklarımız da çoraklaşır "diye konuştular.
Kendi adıyla anılan ovaya hayat veren Menderes Nehri'nin artık zehir gibi aktığını kaydeden Tema Vakfı Aydın Temsilcisi Mehmet Öztürk, "Bir zamanlar tarımın yanında içinde yaşayan balıklar nedeniyle Menderes Nehri önemli bir geçim kaynağı idi. Şu anda Büyük menderes Nehri ölüm döşeğindedir. Eğer Menderes nehri ölürse, nehirle birlikte hayat verdiği her şey de ölür. Bu nedenle geç olmadan nehri kirletenlere gerekli müeyyide uygulanmalıdır" diye konuştu.