Kılıçdaroğlu, Kktc Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş İle Görüştü

KKTC'de temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile görüştü.

Denktaş da, Kılıçdaroğlu'nu kabulde yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı'nın görevi devraldıktan sonra ilk ziyaretini KKTC'ye yapmasından müteşekkir olduklarını ifade ederek, bunun sadece Kıbrıs Türklerine değil dünyaya da önemli bir mesaj verdiğini söyledi. "Bu mesaj, Türkiye'nin ve Türkiye'deki partilerin KKTC'yi var olan bir devlet olarak kabul ettikleri ve etmeye devam edecekleridir" diyen Denktaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in bugünkü açıklamasının da bunu vurguladığını
söyledi.
Bundan duydukları memnuniyeti ifade eden Denktaş, şöyle konuştu: "Bu konuda biz, partilerin TBMM'de oy birliğiyle aldıkları kararı milli Kıbrıs görüşü olarak kabul etmekteyiz."
Denktaş, bugün bunun teyidini görür gibi olduğunu ve bunun kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Rauf Denktaş, "Atatürk'ün partisini, O'nun istediği yolda şevkle yürüttüğünü" belirttiği Kılıçdaroğlu'na da yeni görevinde başarılar diledi.
Kıbrıs konusuna da değinen Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, "Her iki tarafta da irade varsa yıl sonuna kadar barış olur" sözlerine atıfta bulunarak, "Rum tarafında bizimle eşit şartlarda ve Türkiye'nin garantörlüğünü de içeren bir barış yapma iradesi olmuş olsaydı çoktan olurdu" dedi.
Barışın kalbi olduğunu anlatan Denktaş, sözlerine şöyle devam etti: "Uzlaşma olabilir, yine tekrar başlamak üzere uzlaşma yaparlar ama barış, kalbidir. Kalbi bir şey yoktur Rum tarafında. Olsaydı 'Kıbrıs meselesi 1974'te başladı' demezdi. 63-74'ü tamamen hafızalarından silmezdi. O yıllarda bize yaptıklarının tazminatını ödemeye hazır olduklarını söylerlerdi. Sanki kendileri mağdurmuş gibi bütün dünyaya Türkiye'yi dava etmekle, şikayet etmekle geçireceklerine bunları yaparlardı."
Rauf Denktaş, geçmişte Makarios'un 1960 Garanti ve İttifak Anlaşması'nı "taksim" tehdidi altında kabul ettiğini, ertesi gün de Akritas Planı'na onay verdiğini, 3 yılda da bozduğunu anımsattı. Denktaş, konuşmasında, şimdi de Hristofyas'ın "Federasyon konuşmaya mecburuz, Türk askerini ancak bu şekilde adadan çıkarabiliriz. Garanti Anlaşması'ndan kurtulmak için görüşmeye mecburuz" dediğini belirtti.
"Ben hiçbir ümit görmüyorum bu şekilde gidişattan" diyen Denktaş, yaklaşımların nereye varacağının belli olmadığını ifade ederek Türk hükümetinin ve siyasi partilerin yeniden birleşerek TBMM'de alınmış olan kararın halen geçerli olduğunu vurgulamasının, Rumları da desteklemekte olan AB ve Amerika ve garantör İngiltere'yi de uyarıcı olacağını söyledi.
Denktaş, "Kıbrıs meselesinin halli isteniyorsa Türk tarafının kırmızı çizgilerini dünyanın bilmesi lazımdır. Kalıcı bir anlaşma için iki devlet esası üzerinde ortaklık şarttır" şeklinde konuştu ve aksi halde 1960'da Kıbrıs Türkü'nün başına gelenin bu defa iki yılda başına geleceğini anlattı.
İLK ZİYARET
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, partisinin genel başkanlarının ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC'ye yapma geleneğine uygun olarak kendisinin de KKTC'ye verdikleri önemin göstergesi olarak ilk ziyaretini buraya gerçekleştirdiğini söyledi.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda KKTC'de bulunmak ve bugünü Kıbrıs Türk halkıyla paylaşmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Kılıçdaroğlu, KKTC'nin; kurulduğu günden bu yana demokrasisini, hukukunu, insan haklarını geliştirerek pek çok ülkeye örnek olacak kurumlarını oluşturduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, Rauf Denktaş isminin Kıbrıs'la özdeşleşmiş bir isim olduğunu belirterek "KKTC'nin kurulması, bağımsızlık hareketi Rauf Denktaş'sız düşünülemez. Sizinle birlikte olmak bizim için onur vesilesidir" ifadelerini kullandı.